ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 18:14 EEST | Updated 25/04/2017 18:15 EEST

Ερντογάν: Η Τουρκία θα μπορούσε να επανεξετάσει τη θέση της για την ένταξη στην ΕΕ

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - APRIL 25 : (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - 'TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during an exclusive interview to Reuters international news agency at Presidential Complex in Ankara, Turkey on April 25, 2017. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεξετάσει την θέση της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν υποχρεωνόταν να περιμένει για πολύ ακόμα και αν συνεχιστεί η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων κρατών- μελών.

Ο Ερντογάν είπε πως η απόφαση την Τρίτη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης ήταν «αμιγώς πολιτική» και πως η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

Όπως πρόσθεσε, είναι έτοιμος να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει επ'αόριστον, μετά από 54 χρόνια στην αναμονή.

«Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε το λαό του και αυτός ψήφισε υπέρ του Brexit. . . Είναι ήρεμοι, βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον και το ίδιο πράγμα έκανε η Νορβηγία. . . και το ίδιο πράγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία επίσης».

Ο Ερντογάν υπέδειξε επίσης τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Μαρίν Λεπέν έχει απειλήσει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ, και εκτίμησε πως η Ένωση είναι «στα πρόθυρα διάλυσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ΕΕ. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική πίστη, αυτό θα κάνει την Ένωση πολύ δυνατή», συμπλήρωσε.

«Αλλά τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν δείχνουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Τους είναι πολύ δύσκολο να εντάξουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», είπε.