ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2017 04:56 EEST | Updated 28/04/2017 06:11 EEST

Τώρα ο Τραμπ δεν θέλει να πληρώσει για την τοποθέτηση του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στη Νότια Κορέα

NurPhoto via Getty Images
Photo provided by U.S. Forces Korea, a truck carrying parts of U.S. missile launchers and other equipment needed to set up the Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) missile defense system arrive at the Osan base, South Korea. The U.S. military has begun moving equipment for the controversial missile defense system to ally South Korea. The announcement Tuesday by the U.S. military comes a day after North Korea test-launched four ballistic missiles into the ocean near Japan.

«Ενημέρωσα την Νότια Κορέα ότι το σωστό είναι να πληρώσουν. Είναι ένα σύστημα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι φοβερό. Αυτό το πράγμα καταστρέφει τους πυραύλους κατευθείαν στον ουρανό», δήλωσε χθες στο Reuters ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα για την αντιμετώπιση των βορειορεατικών απειλών για να λάβει την απορριπτική απάντηση της Σεούλ, η οποία του υπενθύμισε τους όρους της συμφωνίας ασφαλείας που συνδέει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα πρώτα στοιχεία του συστήματος Thaad έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο έδαφος της Νότιας Κορέας σε γήπεδο γκολφ της κομητείας Σεονγκτζού, σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, σε μία συγκυρία έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συνδέονται με συμφωνία ασφαλείας που χρονολογείται από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και περισσότεροι από 28.000 αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει ότι η Σεούλ παρέχει το έδαφος και τις υποδομές και η Ουάσινγκτον πληρώνει για την ανάπτυξη και λειτουργία των αμυντικών συστημάτων.

«Δεν υπάρχει μεταβολή σε αυτήν την θεμελιώδη αρχή», αρκέσθηκε να απαντήσει το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.«Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ότι η κυβέρνησή μας προσφέρει το έδαφος και τις υποδομές υποστήριξης για τη λειτουργία του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD και οι ΗΠΑ καλύπτουν το οικονομικό κόστος της ανάπτυξης του συστήματος, της λειτουργίας του, αλλά και της τεχνικής συντήρησής του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ στη Σεούλ.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατά το τελευταίο διάστημα στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από σειρά πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ και τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες, η επιλογή της προσφυγής στη στρατιωτική βία είναι ανοικτή.

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν θυμηδία στο Twitter: «Λοιπόν, θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, αλλά να τον πληρώσει η Νότια Κορέα».

Την ίδια ώρα ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προεδρικού υποψηφίου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την οποία η Σεούλ θα πρέπει να πληρώσει για το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, θα μπορούσε να είναι μία “εξωπραγματική επιλογή.”

«Ακόμη και στην περίπτωση που αγοράσουμε το THAAD, η βασική του λειτουργία θα είναι στα χέρια των ΗΠΑ. Έτσι, η αγορά του, αποτελεί μία εξωπραγματική επιλογή. Αυτό αποτέλεσε ζήτημα, όταν εξετάζαμε τις επιλογές μας», δήλωσε ο Κιμ Κι-γιανγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ και σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου Μουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post