Ο Μητσοτάκης έριξε το γάντι σε Τσίπρα και... γαλάζιους βουλευτές. Ποια αντίμετρα θα υπερψηφίσει η ΝΔ

Ο Μητσοτάκης έριξε το γάντι σε Τσίπρα και... γαλάζιους βουλευτές
Nick Paleologos / SOOC

Στη ΝΔ γνώριζαν εξαρχής ότι η κίνηση του κυβερνητικού επιτελείου να διαχωρίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα σε δυο άρθρα είχε ως έμμεσο - αλλά προφανή - στόχο να εγκλωβίσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν το "λαϊκό" πακέτο μέτρων στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στον επικοινωνιακό "κοινωνικό" διαχωρισμό του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε έναν τακτικό ελιγμό παρουσιάζοντας (στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA) την δίκη του "αντιπρόταση" απέναντι στα αντίμετρα της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η λογική του Πρωθυπουργού βρίσκεται στα όρια της πολιτικής εξαπάτησης, από τη στιγμή που - όπως είπε - τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,5% και πρόσθεσε:

"Τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν".

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη δίκη του λίστα με τα γαλάζια αντίμετρα τα οποία προκάλεσε την κυβέρνηση να φέρει καλώντας τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο παρήχθη με την υπερφορολόγηση.

Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εξειδικεύοντας την πρότασή του:

  • Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Σε πολιτικό επίπεδο η γαλάζια αντιπρόταση ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί - σύμφωνα με συνεργάτες του Πρόεδρου της ΝΔ - και μια έμμεση "οδηγία" στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η καταψήφιση του πακέτου μέτρων - αντίμετρων της κυβέρνησης από πλευράς τους λαμβάνει χαρακτηριστικά "ψήφου εμπιστοσύνης" στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας τους προηγουμένως "διέξοδο" με τη δίκη του πρόταση για τα αναγκαία αντίμετρα.

Δημοφιλή