ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2017 17:52 EEST | Updated 09/05/2017 18:03 EEST

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την προμήθεια όπλων στους Σύριους Κούρδους μαχητές του YPG παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας

DELIL SOULEIMAN via Getty Images
US forces, accompanied by Kurdish People's Protection Units (YPG) fighters, drive their armoured vehicles near the northern Syrian village of Darbasiyah, on the border with Turkey on April 28, 2017. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN (Photo credit should read DELIL SOULEIMAN/AFP/Getty Images)

Τους Κούρδους που πολεμούν στη Συρία αποφάσισε να εξοπλίσει ο Τραμπ γεγονός που πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία και όπως γράφει η Hurriet Daily Mail η απόφαση αυτή θα είναι ένα πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με οπλισμό την οργάνωση «Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού» (YPG) που πολεμά για την κατάληψη της πρωτεύουσας των τζιχαντιστών, τη Ράκα.

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απόφαση για προμήθεια όπλων στους μαχητές του YPG, ελήφθη από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκας.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια των όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές.

«Είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί μια καθαρή νίκη» ήταν η αιτιολογία των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ, από την Λιθουανία όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση.