ΔΙΕΘΝΕΣ
17/05/2017 13:59 EEST | Updated 17/05/2017 13:59 EEST

Πρώην Ισραηλινοί αρχικατάσκοποι κάνουν έκκληση να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ

Yuri Gripas / Reuters
U.S. President Donald Trump gestures as he walks on the South Lawn of the White House in Washington, DC, U.S., before his departure to Groton, Connecticut, May 17, 2017. REUTERS/Yuri Gripas

Πρώην κατάσκοποι της Μοσάντ, του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών του Ισραήλ, προειδοποιούν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες του Ισραήλ με την Ρωσία.

Όλα άρχισαν όταν η Washington Post δημοσίευσε άρθρο που ήθελε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει μεταβιβάσει πληροφορίες τρίτης χώρας στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τραμπ όχι μόνο παραδέχτηκε ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, αλλά υπερασπίστηκε το «απόλυτο δικαίωμά» του να το κάνει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε στην μελλοντική συνεργασία του με ξένα έθνη.

Αργότερα, οι NYT αποκάλυψαν ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος είχαν ως πηγή το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πληροφορία περιπλέκει ακόμα περισσότερο το θέμα, καθώς η Ρωσία αποτελεί στενό σύμμαχο του Ιράν, με το Ιράν να συνιστά την μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν με ευκολία να φτάσουν στα αυτιά των Ιρανών πρακτόρων μέσω... Μόσχας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, διαβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα διατηρηθούν. Την ίδια στιγμή ωστόσο, πρώην κατάσκοποι της Μοσάντ προειδοποιούν ότι η συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Εάν μου ζητούσαν αύριο να μεταβιβάσω πληροφορίες στην CIA, θα έκανα τα πάντα για να μην το κάνω. Ή θα προστάτευα πρώτα τον εαυτό μου και μόνο τότε θα τις έδινα, ενώ ό,τι έδινα θα ήταν απολύτως ουδέτερο», δήλωσε στους «Times of Israel» ο Σαμπτάι Σαβίτ, αρχικατάσκοπος της Μοσάντ την δεκαετία του 1990, παρομοιάζοντας τον Τραμπ με «ταύρο σε υαλοπωλείο».

Άλλος ισραηλινός αρχικατάσκοπος ονόματι Ντάνι Γιατόμ ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να τιμωρήσει τις ΗΠΑ για την διαρροή των πληροφοριών. «Εάν συνεχίσει να το κάνει, το Ισραήλ δεν θα συνεχίσει να μοιράζεται πληροφορίες μαζί του», προειδοποίησε.

Άλλοι κατάσκοποι, όπως ο Αμνόν Σοφρίν, ισχυρίζονται πως η μεταβίβαση πληροφοριών δεν ήταν τόσο «καταστροφική, όσο παρουσιάζεται».