ΔΙΕΘΝΕΣ
04/06/2017 09:11 EEST | Updated 04/06/2017 16:20 EEST

Μέι: Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο

Theresa May, U.K. prime minister, delivers a statement outside number 10 Downing Street following the terror attack in London, U.K., on Sunday, June 4, 2017. A van swerved into Saturday-night crowds on London Bridge, before three men got out and went on a stabbing rampage through nearby bars. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. prime minister, delivers a statement outside number 10 Downing Street following the terror attack in London, U.K., on Sunday, June 4, 2017. A van swerved into Saturday-night crowds on London Bridge, before three men got out and went on a stabbing rampage through nearby bars. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους ενώ 48 τραυματίσθηκαν.

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Σκληρότερη στάση απέναντι στον εξτρεμισμό, προανήγγειλε η Τ.Μέι

Την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Αστυνομία, εντός 8 λεπτών από την πρώτη αναφορά για το τρομοκρατικό χτύπημα, εξήρε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μήνυμά της μετά τη συνεδρίαση του ειδικού οργάνου για την ασφάλεια της χώρας.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει ένα νέο είδος τρομοκρατίας, όπου ο ένας δράστης ουσιαστικά αντιγράφει τον άλλο, στον τρόπο δράσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα οργανωμένα χτυπήματα που απαιτούσαν πολύχρονη ενδεχομένως προετοιμασία ή συνεργασία μεταξύ δικτύων.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε διάστημα ενός μήνα, αλλά ενημέρωσε ότι οι Αρχές σταμάτησαν τουλάχιστον άλλα πέντε χτυπήματα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία του μίσους, η οποία γεννά ακόμα περισσότερο μίσος και που διαστρεβλώνει μια ολόκληρη θρησκεία.

Διαβάστε επίσης:

«Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες» συνέχισε η πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό, είπε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό θα μπει τέλος, ακόμα και αν απαιτηθεί μακρά και «ενοχλητική» συζήτηση.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και πάλι -όπως και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ- στην ανάγκη να μπει «τάξη» στον κυβερνο-χώρο, εκεί όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη ενεργού εμπλοκής σε αυτό και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, μέσω Twitter, Facebook κλπ.