Εντός στόχου η μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2017

Εντός στόχου η μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2017
3d key chain with red house , This is a 3d computer generated image. Isolated on white.
3d key chain with red house , This is a 3d computer generated image. Isolated on white.
adempercem via Getty Images

Tον στόχο για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), που είχαν θέσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους, πέτυχαν οι τράπεζες, χάρη στις διαγραφές «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017, τα ΜΕΑ αγγίζουν τα 103,94 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. (Στα ποσά αυτά εξαιρούνται τα εκτός Ισολογισμού Στοιχεία).

Ο στόχος μείωσης για το πρώτο τρίμηνο που είχε τεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 από τις ίδιες τις τράπεζες, είχε προσδιοριστεί στο 50,6% για τα ΜΕΑ ή σε απόλυτα νούμερα, σε 105,2 δισ. ευρώ και στο 36% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), ήτοι 74,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τράπεζες έχασαν τον στόχο για τα ΜΕΔ, τα οποία έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο των 74,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί.

Όπως επισημαίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά την ακόμη ισχυρή ροή νέων ανοιγμάτων, ειδικότερα για τους πρώτους δύο μήνες του έτους, οι τράπεζες κατάφεραν να τα μειώσουν περαιτέρω, κυρίως λόγω των εκτεταμένων διαγραφών δανείων, που ανήλθαν σε 1,3 δισ. για το πρώτο τρίμηνο.

Εντούτοις, σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων ΜΕΑ στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των ΜΕΑ αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη. Όπως προαναφέρθηκε, τον κυριότερο παράγοντα μείωσης αποτέλεσαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Μαρτίου του 2017, άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45,0% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ-δείκτης ΜΕΑ: 60,7%).

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25,9%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 35,4%).

Η κάλυψη από προβλέψεις σε επίπεδο συστήματος έχει μειωθεί οριακά, αγγίζοντας το 49,1% τον Μάρτιο του 2017, από 49,7% τον Δεκέμβριο του 2016. Εφόσον συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων (με ανώτατη αξία το υπόλοιπο του δανείου προ προβλέψεων απομείωσης), η κάλυψη των ΜΕΑ που επιτυγχάνεται είναι πλήρης

Δημοφιλή