ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/06/2017 17:34 EEST | Updated 19/06/2017 17:35 EEST

Επιστροφή στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017 βλέπει ο Ρέγκλινγκ

Bloomberg via Getty Images
Klaus Regling, managing director of the European Stability Mechanism, speaks during a news conference following a Eurogroup meeting of finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, March 20, 2017. Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, said to reporters ahead of the meeting of euro-area finance ministers We'll get a report on Greece, but the mission isn't completed. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Επιστροφή στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017 βλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό επαίνεσε τον Τσακαλώτο για τη συνεργασία και «φωτογράφισε» υπουργούς που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα και αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Ελλάδα «αργότερα εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει συμφωνηθεί. Κι αυτό γιατί οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος, το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ΕSM. Αν συμβεί αυτό τότε πιστεύω ότι είναι λογικό να στραφεί στις αγορές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία που έχει η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία της 15 Ιουνίου στο Eurogroup, ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και πρόεδρος του Eurogroup, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα».

Κατά τα άλλα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ίδιος σε ό,τι αφορά στο ιδιότυπο καθεστώς συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσαρμόζοντάς τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες» σημείωσε για τη συνταγή του ΔΝΤ η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980. Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε ότι αυτό το εργαλείο του ΔΝΤ, «να έχει μια συμφωνία επί της αρχής όταν αναμένει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τους πιστωτές για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, είναι ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogrouo σημείωσε ότι το πιο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες «είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη "ζωή" της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Μιλώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο ο ESM να λειτουργήσει χωρίς το ΔΝΤ παρέπεμψε στο μέλλον χωρίς να δώσει ένα καθαρό σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.