ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2017 19:25 EEST | Updated 22/06/2017 03:43 EEST

Τελικά ποιος κατέστρεψε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη; Οι τζιχαντιστές ή οι ΗΠΑ;

Fighting in Mosul intensifies as Islamic State is pushed further and further back. Still under control of IS is the  Great Mosque of al-Nuri with its leaning minaret from where Abu Bakr al-Baghdadi declared a caliphate in 2014. Mosul, Iraq, 14 June 2017 (Photo by Noe Falk Nielsen/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
Fighting in Mosul intensifies as Islamic State is pushed further and further back. Still under control of IS is the Great Mosque of al-Nuri with its leaning minaret from where Abu Bakr al-Baghdadi declared a caliphate in 2014. Mosul, Iraq, 14 June 2017 (Photo by Noe Falk Nielsen/NurPhoto via Getty Images)

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανατίναξαν σήμερα το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης και τον μιναρέ του, ιστορικό χώρο λατρείας της πόλης, γνωστοποίησε ο ιρακινός στρατός σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε και αναμετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία.

Όμως λίγη ώρα αργότερα το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ότι κατέστρεψε το εμβληματικό τέμενος και τον μιναρέ του.

Ειδικότερα ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη, κατηγόρησε νωρίτερα το ΙΚ ότι ανατίναξε το μεγάλο τέμενος αλ Νούρι, και τον εμβληματικό μιναρέ του. Ο ηγέτης των τζιχαντιστών είχε κάνει σε αυτό το τέμενος τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, το 2014.

«Καθώς οι δυνάμεις μας προωθούνταν (...) στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) διέπραξαν ένα νέο ιστορικό έγκλημα και ανατίναξαν το τέμενος αλ Νούρι και τη χάντμπα», τον μιναρέ του, ανέφερε ο στρατηγός Γιαράλα σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πολύ γρήγορα, το ΙΚ αντέδρασε μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας του, κατηγορώντας την ΠΑ των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε και τα δύο μνημεία σε βομβαρδισμό του.

Από πλευράς του ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διέψευσε ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή όπου βρισκόταν το τέμενος.

«Δεν διεξαγάγαμε κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού, μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters.

Επίσης ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Μάρτιν κατηγόρησε, σύμφωνα με το Reuters, τους τζιχαντιστές πως διέπραξαν ένα έγκλημα εναντίον «του λαού της Μοσούλης και ολόκληρου του Ιράκ».

Σε αυτό το ιστορικό τέμενος είχε κάνει την μοναδική του δημόσια εμφάνιση ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, το 2014, όταν ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που είχαν καταλάβει οι μαχητές του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP)