ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2017 04:51 EEST | Updated 23/06/2017 04:52 EEST

Καναδός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3,5 χιλιομέτρων

cjrphotos via Getty Images
An unidentified marksman taking aim with his rifle.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής των καναδικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ θανατηφόρας βολής σε μεγάλη απόστασης, καθώς, με μια άνευ προηγουμένου στα χρονικά της στρατιωτικής ιστορίας βολή, σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3,54 χλμ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της καναδικής The Globe and Mail, οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την Πέμπτη πως ένα μέλος της Joint Task Force 2 προέβη στη συγκεκριμένη βολή κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Ιράκ τον προηγούμενο μήνα. Η σφαίρα χρειάστηκε 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον στόχο της.

Για λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας δεν αποκαλύφθηκαν πολλά άλλα στοιχεία για το συμβάν. Το όπλο του ελεύθερου σκοπευτή ήταν ένα McMillan TAC-50, και ο ίδιος έριξε από υπερυψωμένο σημείο ενώ ήταν σε εξέλιξη επίθεση μαχητών του ISIS εναντίον ανδρών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. «Αντί να ρίξουμε μια βόμβα που θα μπορούσε εν δυνάμει να σκοτώσει αμάχους στην περιοχή, πρόκειται για μια πολύ ακριβή εφαρμογή ισχύος και επειδή ήταν τόσο μακριά, οι κακοί δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε» ανέφερε στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την The Globe and Mail, ο φόνος επιβεβαιώθηκε ανεξάρτητα μέσω βιντεοκάμερας και άλλων δεδομένων.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ελεύθερος σκοπευτής Κρεγκ Χάρισον, που είχε σκοτώσει το 2009 έναν πολυβολητή των Ταλιμπάν από απόσταση 2.475 μέτρων. Το ακόμα προηγούμενο το είχε πάλι Καναδός, ο δεκανέας Ρομπ Φέρλονγκ, στα 2.430, με στόχο έναν Αφγανό αντάρτη που κουβαλούσε πολυβόλο.