ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/06/2017 13:06 EEST | Updated 23/06/2017 13:50 EEST

Τσίπρας: Η Ευρώπη δοκιμάζεται στο Κυπριακό

SOOC

«Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ανέφερε πως κατά τη σύνοδο επαναβεβαιώθηκε «η ακλόνητη στήριξή μας στη συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων έγκαιρα για την προστασία του κλίματος».

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είπε πως έγινε σημαντικό βήμα και σημείωσε πως «συμφωνήσαμε πως δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων». Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας για να ενισχύσει τον ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα το Κυπριακό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως έθεσε το ζήτημα αυτό χθες, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ουσιαστική. Ειδικότερα, ανέφερε πως τόνισε ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και σημείωσε πως «ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα - παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογραμμίσαμε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Στο σημείο αυτό ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δοκιμάζει τις δυνατότητες και στο Κυπριακό, τις δυνατότητές της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, δίνοντας μια νέα προοπτική όχι μόνο στην επανενωμένη Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Επισήμανε επίσης πως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση, ότι δηλαδή θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κρίσιμο κεφάλαιο της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκεται.

«Η Ευρώπη δοκιμάζεται στο Κυπριακό» επανέλαβε και υπογράμμισε πως «η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα στην διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ούτε θα δράσουμε βεβιασμένα».

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος ή όχι σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη 2η Διάσκεψη της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου.

«Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η προοπτική λύσης περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα τους, ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς είναι δυνατό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποδέχονται μία χώρα-μέλος και έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται υπό την απειλή της παρουσίας στρατευμάτων κατοχής και υπό την επήρεια της δυνητικής παρέμβασης μίας τρίτης χώρας.

Για την Αγία Σοφία

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Άλλα ζητήματα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, έπειτα από σχετική ερώτηση και στο ελληνικό ζήτημα λέγοντας πως αυτό δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο καθώς αν ήταν θα είχαμε κρίση.

«Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ούτε έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης είναι θετική εξέλιξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τέλος του δρόμου, έχουμε το άνοιγμα του δρόμου, πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το επιβεβαιώνουν και οι αγορές. Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης» είπε.

Για την οικονομία δήλωσε πως έκανε τρεις επισημάνσεις στους εταίρους.

1. Για την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση επιδοτήσεων

2. Πρέπει να στοχεύσουμε στη διεύρυνση παραγωγικής βάση με καινοτομία, εξωστρέφεια και όχι στον ανταγωνισμό για μείωση μισθολογικού κόστους.

3. Είναι αντίφαση να μιλάμε για μια πολιτική προστατευτισμού αλλά όχι για αμοιβαιοποίηση ρίσκου, φορολογική δικαιοσύνη κ.α. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ΕΕ σχολίασε και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κληθείς να σχολιάσει τα της ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ είπε πως «Ευλόγως ανοίγει συζήτηση για κοινή οικονομική στρατηγική αλλά πρέπει να έχουμε πλαίσιο για έστω συγκλίνουσες δυνατότητες ανάπτυξης. Μετά τις εκλογές στη Γερμανία πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει ουσιαστικά».

Για το μεταναστευτικό

«Για το μεταναστευτικό συμφωνήσαμε στη σύνοδο για κοινά βήματα των ευρωπαϊκών μηχανισμών επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους» είπε και πρόσθεσε: «Πετύχαμε να αποφασιστεί ότι η λίστα των ασφαλών χωρών υποδοχής θα είναι συνολική ευρωπαϊκή υπόθεση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να καθορίσει λίστα με τις χώρες που θεωρεί ασφαλείς για επιστροφή μεταναστών» τόνισε.

Άμυνα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα που θα διατεθούν για το κοινό Ταμείο Άμυνας της ΕΕ δεν θα αφαιρεθούν από κρίσιμα κονδύλια στον τομέα της συνοχής, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έγινε ένα σημαντικό βήμα στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας, διότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας, προκειμένου να διεκδικήσει τον ρόλο της ως διεθνής και περιφερειακός «παίκτης», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αφαιρεθούν κρίσιμα κονδύλια που προορίζονται για τις πολιτικές συνοχής.

Sponsored Post