ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/07/2017 13:06 EEST | Updated 04/07/2017 13:21 EEST

Τσαβούσογλου: Θέλω να έχω στρατό στην Κύπρο και αν χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσω

Anadolu Agency via Getty Images
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JULY 1: Foreign Affairs Minister of Turkey Mevlut Cavusoglu (3rd R), Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (5th R), Foreign Affairs Minister of Greece Nikos Kotzias (R) and Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades (4th L) attend an undetailed meeting, which is held under the presidency of UN special envoy on Cyprus Espen Barth Eide (C) during the fourth day of Cyprus Conference in Crans-Montana, Switzerland on July 1, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Ima

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή Διάσκεψη για το Κυπριακό που λαμβάνει χώρα στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το Mignatiou, αποκαλυπτικός για τις διαθέσεις τις Τουρκίας ήταν ο διάλογος μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά.

Ειδικότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να έχει παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Mignatiou στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιά ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβουσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;». «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβουσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιας ο κ.Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν...».

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι έχει να πει για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, είπε: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Οι ελληνικές απαντήσεις για ασφάλεια

Όπως δε μεταδίδει η Καθημερινή, η ελληνική πλευρά Τις απαντήσεις της στα ερωτήματα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Στο ερώτημα για το πώς θα είναι το σύστημα ασφάλειας μετά τη λύση, διευκρινίστηκε ότι:

«Θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης και παρακολούθησης, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας σχετικά με την εφαρμογή της λύσης. Θα πρέπει να είναι διεθνής, χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις, αντικειμενικός, τεχνικά καταρτισμένος με εμπειρογνωμοσύνη/εμπειρία σε θέματα επαλήθευσης και fact finding/επαλήθευσης και πραγματογνωμοσύνης (fact-finding). Θα πρέπει να έχει μια ισχυρή εντολή, για να μπορεί να παρακολουθεί και να αξιοποιεί την εκτέλεση όλων των δεσμεύσεων από τις πλευρές. Θα προσφέρει βοήθεια, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη, στην επίλυση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή της λύσης. Ως προς αυτό, ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει έναν βασικό ρόλο. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύμφωνο φιλίας, μια συνολική συνθήκη, με στόχο να συσφίξει τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, σε ένα εύρος θεμάτων, όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κλπ. Το σύμφωνο αυτό δεν θα έχει στρατιωτική διάσταση».

Ως προς το ερώτημα «Τι συμβαίνει στο υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας;» αναφέρθηκε ότι:

«Θα πρέπει να τερματιστούν οι συνθήκες εγγυήσεων και ασφάλειας, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της λύσης, και θα πρέπει να υπάρχει μια συνθήκη για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εδαφική επικράτεια της Κύπρου. Θα πρέπει να έχει η μορφή συνθήκης ένα χρονοδιάγραμμα για τις βασικές φάσεις αποχώρησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους, καθώς και τη συνεχή ροή τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια αρχή που να μπορεί να επαληθεύει και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και η οποία θα αναφέρεται στα μέρη, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».