ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2017 14:05 EEST | Updated 06/07/2017 14:05 EEST

Θέλουμε την ένταξη στην ΕΕ αλλά η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση, λέει ο Γιλντιρίμ

Osman Orsal / Reuters
Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks to media next to a polling station during a referendum in the Aegean port city of Izmir, Turkey, April 16, 2017. REUTERS/Osman Orsal

Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απόφαση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mε ψήφισμά του το ΕΚ αποφάσισε και επίσημα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν η δέσμη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει ενώ το σώμα εξέφρασε την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Επίσης στο ψήφισμά του καταδικάζει δριμύτατα την υποστήριξη που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Τούρκος Πρόεδρος στην επαναφορά της θανατικής ποινής, «κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Τουρκίας, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και της προενταξιακής βοήθειας».