ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/07/2017 13:11 EEST | Updated 20/07/2017 13:21 EEST

Ντράγκι: «Πρόωρη» η συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB), arrives for a news conference following the bank's interest rate decision, at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, July 20, 2018. The ECB deferred the delicate decision of how and when to venture the next step toward policy normalization until later this year. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

«Πάγο» εκ νέου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι είναι «πρόωρο» για την ΕΚΤ να μιλά για αγορά ελληνικού χρέους, ως μέρος QE, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Όσο για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι η απόφαση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την «πιστή υλοποίηση του προγράμματος».

Πάντως παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια».

Τέλος, ανέφερε ότι έχει υπόψη του τις αντιρρήσεις που έχει διατυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου της χώρας στις αγορές.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου μετέδιδε ότι η ΕΚΤ διαμήνυσε στην Αθήνα πως η έξοδος στις αγορές βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο, την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, ώστε οι αγορές να πειστούν για την προοπτική εξόδου από την κρίση.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η κεντρική τράπεζα πρότεινε η έκδοση ομολόγου να πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα έχει συνέχεια. Τη θέση αυτή της ΕΚΤ μετέφερε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal o διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς».

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο και το QE

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά που ισχύουν από τον Μάρτιο 2016 διατήρησε τα βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος στην Φρανκφούρτη.

Ως αναμένετο, η ΕΚΤ διατήρησε στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,25% τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο -0,4%. το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Η ΕΚΤ δεν μετέβαλε το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αφήνοντας περιθώριο για την αύξηση του ποσού, που σήμερα βρίσκεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, ή της χρονικής του διάρκειας, εάν παραστεί ανάγκη.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsoed Post