ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/07/2017 15:06 EEST | Updated 11/07/2017 15:06 EEST

Στουρνάρας: Οι αγορές μπορούν να περιμένουν. Προηγούνται οι ιδιωτικοποιήσεις

Bloomberg via Getty Images
Yannis Stournaras, governor of the Bank of Greece, pauses during an interview at the bank's headquarters in Athens, Greece, on Friday, Nov. 25, 2016. It's 'far too early' to talk about winding down European Central Bank bond purchases, Stournaras said. Photographer: Yorgos Karahalis /Bloomberg via Getty Images

Ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά, μιλώντας στην Wall Street Journal, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων. Συνιστά δε στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς», λέει χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

Ο κ. Στουρνάρας κατηγόρησε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ότι διακινδύνευσαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αυξάνοντας τα πλεονάσματα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο «την ώρα που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας».

Χρέος

Αναφορικά με το χρέος, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για έλλειψη σαφήνειας από την πλευρά των εταίρων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, εκτιμώντας πως χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση, ενδεχομένως να χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης.

«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους, σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης», τόνισε.

ΕΚΤ

Τέλος εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. «Υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν θα ολοκληρωθεί αιφνιδίως», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αμέσως μετά το Eurogroup, τόνισε ότι είναι μια καλή στιγμή για να προετοιμαστεί η έξοδος στις αγορές, ενώ σημερινό δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με επενδυτές και τραπεζίτες.