ΔΙΕΘΝΕΣ
28/07/2017 03:52 EEST | Updated 28/07/2017 03:53 EEST

Βενεζουέλα: Στους 5 οι νεκροί της 48ωρης απεργίας. Φεύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας

JUAN BARRETO via Getty Images
Members of the National Guard confront anti-government activists during clashes in Caracas on July 27, 2017 on the second day of a 48-hour general strike called by the opposition.Venezuela's opposition called for a nationwide protest on Friday in outright defiance of a new government ban on demonstrations ahead of a controversial weekend election. 'The regime declared we can't demonstrate... We will respond with the TAKING OF VENEZUELA tomorrow,' the opposition coalition, the Democratic Unity Roundtable, said Thursday on its Twitter account. / AFP PHOTO / Juan BARRETO (Photo credit should read JUAN BARRETO/AFP/Getty Images)

Τα πέντε έφτασαν τα άτομα που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και διαδηλωτών στην πιο πρόσφατη 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση κατά της εκλογής συντακτικής συνέλευσης της Κυριακής, ισχυριζόμενη ότι θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Πολλά οδοφράγματα παρέμειναν στους δρόμους που ήταν έρημοι την Πέμπτη, ενώ η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, ωστόσο, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και οι δύο απεργίες έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να ακυρώσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 108 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Καράμπομπο, δύο άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας την Πέμπτη, ένας 49χρονος άνδρας και ένας έφηβος 16 ετών. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, και ένας 16χρονος στην φτωχιά συνοικία του Καράκας, φέρνοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε επίσης ήταν και οι νεκροί σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε τις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα εν όψει της εκλογής της συντακτικής συνέλευσης. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι δίνει άδεια για την εθελουσία αποχώρηση των ίδιων των στελεχών της πρεσβείας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)