ΔΙΕΘΝΕΣ
02/08/2017 16:11 EEST | Updated 02/08/2017 16:12 EEST

Τούρκοι εισέβαλαν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τέμενος Αλ Ακτσά στο Ισραήλ

Youtube

Δύο Τούρκοι μπήκαν σήμερα στην Αγία Σοφία, έφτασαν στο λεγόμενο «ιερό» του πρώην χριστιανικού ναού, γονάτισαν και άρχισαν να προσεύχονται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων τουριστών και παρά την απαγόρευση που ισχύει λόγω της λειτουργίας του χώρου ως μουσείου εδώ και 100 χρόνια.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη,  ο ένας από τους δύο έβγαλε προκλητικά την μπλούζα του για να δείξει από μέσα μία άλλη μπλούζα με τυπωμένη την τουρκική σημαία.

Αμέσως μετά ο Χαλίλ Ακγιαμάν και ο Μαχμούτ Αλάν δήλωσαν ότι το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για το τέμενος Αλ Ακτσά στο Ισραήλ.

Επίσης, όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News,τους πλησίασαν αμέσως δυο υπεύθυνοι ασφαλείας του μουσείου, χωρίς όμως να επέμβουν και, αφού τους περίμεναν να τελειώσουν τη προσευχή τους, τούς απομάκρυναν.

Κατά την έξοδό τους ένας από τους δυο δήλωσε ότι χθες το βράδυ το Ισραήλ μπήκε στο τέμενος Αλ Ακτσά και μετά συνέχισε λέγοντας: «Εδώ δεν είναι μουσείο, είναι τζαμί. Εκεί μπήκαν με στρατιωτικές μπότες και εδώ μπαίνουν με παπούτσια, που είναι το ίδιο πράγμα (δηλ. ίδια βεβήλωση κατά το Ισλάμ)».

Πηγή: ΑΝΤ1, hurriyetdailynews.com