ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2017 13:12 EEST | Updated 07/08/2017 13:13 EEST

Τίλερσον: ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να μειώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις

MOHD RASFAN via Getty Images
US Secretary of State Rex Tillerson gestures before the 10th Lower Mekong Initiative Ministerial Meeting, part of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) regional security forum in Manila on August 6, 2017.The annual forum, hosted by the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), brings together the top diplomats from 26 countries and the European Union for talks on political and security issues in Asia-Pacific. / AFP PHOTO / POOL / MOHD RASFAN (Photo credit should read MOHD RASFAN/AFP/Getty Images)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως η Ουάσινγκτον και η Ρωσία μπορούν να βρουν έναν τρόπο για να χαλαρώσουν τις εντάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήταν χρήσιμο να διακόψουν τις σχέσεις μόνο και μόνο εξαιτίας των υποψιών για ρωσική ανάμειξη στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τίλερσον δήλωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης κάποια προθυμία να επαναλάβει τις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να βρούμε σημεία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί... Σε σημεία στα οποία έχουμε διαφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίζουμε», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Τίλερσον συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης την Κυριακή στη Μανίλα, όπου ρώτησε επίσης για τα αντίποινα της Μόσχας εναντίον των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Τίλερσον δήλωσε πως είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% έως την 1η Σεπτεμβρίου το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε στο αίτημα της Ρωσίας να αποσύρουμε αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό. Έκανα αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις... Του είπα πως θα απαντήσουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Τίλερσον.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.

Ο Λαβρόφ δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Μόσχα σε περίπλοκα ζητήματα παρά τις εντάσεις.

Ο Τίλερσον δήλωσε πως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις υποψίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 «ώστε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σοβαρό ήταν αυτό το επεισόδιο και πόσο σοβαρά έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όμως ο Τίλερσον υπογράμμισε πως αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχέσεις.

«Θέλουμε να εργαστούμε μαζί τους σε τομείς που έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εθνική μας ασφάλεια και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το θέμα της δυσπιστίας που μας διαιρεί, έτσι αυτό που κάνουμε εμείς που βρισκόμαστε στο διπλωματικό τμήμα της σχέσης μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται» , δήλωσε ο Τίλερσον.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)