ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/08/2017 06:43 EEST | Updated 07/08/2017 08:34 EEST

Στην Αθήνα θα έφτανε το οπλοστάσιο που βρέθηκε στα σύνορα με Αλβανία. Πώς στήθηκε η επιχείρηση

ΕΛΑΣ

Βραδινές ώρες σε μία δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας στήθηκε η επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων για τη σύλληψη τριών Αλβανών, για τους οποίους υπήρχε πληροφορία ότι μεταφέρουν βαρύ οπλισμό από την πατρίδα τους στην Ελλάδα.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ελληνοαλβανικά σύνορα οι Έλληνες αστυνομικοί εντόπισαν τους διακινητές όπλων και επιχείρησαν να τους συλλάβουν. Εκείνοι, όλοι τους λεπτοί και γρήγοροι, εγκατέλειψαν τις βαριές τσάντες με τον οπλισμό και άρχισαν να τρέχουν προς την Αλβανία σε μία δύσβατη περιοχή την οποία γνώριζαν πάρα πολύ καλά. Και αυτό διότι αυτή δεν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φορά που έκαναν το συγκεκριμένο δρομολόγιο για να μεταφέρουν παράνομο εμπόρευμα με αποτέλεσμα να γνωρίζουν… απ’ έξω όλα τα μονοπάτια.

Αστυνομικοί με διόπτρες τους ακολούθησαν μέχρι που κατάφεραν να περάσουν στην πατρίδα τους. Πίσω, ωστόσο, άφησαν τον οπλισμό, που θα κατέληγε σε χέρια κακοποιών στη χώρα μας (σε Στερεά Ελλάδα και Αττική). Μέσα στις τσάντες οι αστυνομικοί βρήκαν, 3 καλάσνικοφ με επτά γεμιστήρες, 11 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, 33 πυροκροτητές, 5 πλακίδια εκρηκτικής ύλης TNT, βάρους 1005 γραμμαρίων, ένα κουτί με δέκα πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, καθώς και 1593 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm. Τα όπλα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για εργαστηριακή εξέταση. Αρμόδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι οι αλβανικές Αρχές δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμες με τις ελληνικές σε τέτοιου είδους υποθέσεις, καθώς δεν συνηθίζουν να παρέχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πληροφοριακό κομμάτι σημαντική ήταν η συμβολή του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, ο οποίος δηλώνει στη Huff Post Greece: «Αρκετούς μήνες από την περίοδο που ερευνούσαμε τη γνωστή υπόθεση με το χρυσό στεφάνι (περίπου πριν από εννιά μήνες), είχαμε πληροφορίες ότι αλλοδαποί διακινούν καλάσνικοφ, σφαίρες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες στην περιοχή της Σαγιάδα στη Θεσπρωτία. Η Ασφάλεια Ιωαννίνων κατάφερε να εντοπίσει τον οπλισμό. Ευχαριστώ θερμά τον υποστράτηγο Κώστα Σκούμα και το διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίνη για την άψογη συνεργασία, καθώς και το συνάδελφό μου Φώντα Βρόσγο».