Το Allure κατάργησε τον όρο «αντιγήρανση» και ανακήρυξε την Helen Mirren ως ηρωίδα του τέλειου αυτού κινήματος

Το Allure κατάργησε τον όρο «αντιγήρανση» και ανακήρυξε την Helen Mirren ως ηρωίδα του τέλειου αυτού κινήματος
Allure

Υπάρχει ένα παράδοξο που χαρακτηρίζει την συντριπτική πλειονότητα των γυναικείων περιοδικών, και αυτό είναι τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν στις αναγνώστριές τους μέσα από κάθε σελίδα τους. Από τη μία, μας λένε να αγαπάμε τους εαυτούς μας και να τους αποδεχόμαστε ακριβώς όπως είναι, καθώς κάθε γυναίκα είναι μοναδική και όμορφη με το δικό της τρόπο. Από την άλλη, δεν σταματούν να μας παρουσιάζουν νέους τρόπους για να χάσουμε βάρος, να διώξουμε την κυτταρίτιδα, να απαλλαχτούμε από τις ρυτίδες και, γενικά, να αλλάξουμε την εμφάνισή μας.

Γι' αυτό και η ακόλουθη είδηση μας έκανε να ενθουσιαστούμε: το διάσημο γυναικείο περιοδικό Allure δήλωσε στο τελευταίο τεύχος του πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ξανά τον όρο «αντιγήρανση», αναγνωρίζοντας έτσι πως το να γερνάει κανείς είναι μια διαδικασία που πρέπει να αγκαλιάζουμε και να εκτιμούμε, παρά να της αντιστεκόμαστε ή να την αντιμετωπίζουμε σαν μια ασθένεια που μας «στραγγίζει» από την ομορφιά μας.

«Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, (ο όρος αυτός) ενισχύει εμμέσως το μήνυμα πως η γήρανση είναι μια κατάσταση που πρέπει να καταπολεμήσουμε -σκεφτείτε τα φάρμακα κατά του άγχους, το λογισμικό προστασίας από τους ιούς στον υπολογιστή ή το σπρέι κατά της μυκητίασης», γράφει η αρχισυντάκτρια Michelle Lee στο σχετικό κείμενο-προκήρυξη του τεύχους Σεπτεμβρίου. «Επαναλάβετε μετά από εμένα: Το να μεγαλώνουμε είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, επειδή σημαίνει πως έχουμε την ευκαιρία, κάθε μέρα, να ζήσουμε μια γεμάτη, ευτυχισμένη ζωή», προσθέτει.

Η μόδα, άλλωστε, έχει αρχίσει, αργά αλλά σταθερά, να αλλάζει τροπάρι τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποδεχτεί και αγκαλιάσει μια μεγαλύτερη ποικιλία εθνικοτήτων, μεγεθών και ηλικιών. Η βιομηχανία της ομορφιάς υπήρξε πιο αργή στο εν λόγω θέμα, επιμένοντας στην επιλογή συγκεκριμένων μοντέλων για τις διαφημίσεις καλλυντικών, παρά το γεγονός πως όλες οι γυναίκες, κάθε φυλής, ηλικίας και σωματότυπου, φορούν μακιγιάζ και χρησιμοποιούν προϊόντα ομορφιάς.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, επίσης, είναι εξίσου σημαντικός με την οπτική αντιπροσώπευση. Η Lee όχι μόνο κατάργησε τον όρο «αντί-γήρανση» από το Allure, αλλά απηύθυνε έκκληση στους αναγνώστες να αναλογιστούν τις ίδιες τους τις λέξεις:

«Όταν μιλάμε για μια γυναίκα, άνω των 40 χρονών ας πούμε, ο κόσμος τείνει να προσθέτει πράγματα όπως: “Δείχνει υπέροχη... για την ηλικία της” ή “Είναι όμορφη... για ηλικιωμένη γυναίκα”. Πιάστε τον εαυτό σας την επόμενη φορά που θα πείτε κάτι τέτοιο και αναλογιστείτε τη θα συνέβαινε αν απλά λέγατε “Δείχνει υπέροχη”. Ναι, οι Αμερικανοί βάζουν τη νεότητα σε βάθρο. Αλλά ας συμφωνήσουμε πως το να εκτιμούμε τη δροσιά της νεανικότητας δεν σημαίνει πως θα γίνουμε ξαφνικά ειδεχθείς, με το πέρασμα των χρόνων».

Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις το Allure να πρωτοπορεί στη δημιουργία ενός κινήματος για να υποστηρίξει τη γήρανση και να δεσμεύεται στο να βοηθήσει πραγματικά τις γυναίκες να ζήσουν καλύτερες ζωές, σε κάθε δεκαετία. Γι' αυτό και κεντρικό πρόσωπο του τεύχους Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Helen Mirren, η οποία, εκτός από το ότι είναι μια πραγματική θεά στο εξώφυλλο, αποπνέοντας ομορφιά, γοητεία, δύναμη και αποφασιστικότητα, μιλά με ειλικρινή τρόπο για το θέμα.

Η 72χρονη Mirren εξηγεί στη Lee πως οι γυναίκες «γνωρίζουμε ότι μεγαλώνουμε. Το μόνο που θέλεις είναι να δείχνεις και να αισθάνεσαι όσο πιο υπέροχη μπορείς, σε καθημερινή βάση». «Αν ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως άτομο της ηλικίας μου, προσβάλλομαι. Το μισώ όταν άνθρωποι μου προσφέρουν τη θέση τους για να κάτσω. Όχι, όχι, όχι, δεν θέλω τη θέση σου», συμπληρώνει.

«Ο καθένας πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», σχολιάζει η Mirren, η οποία μιλά επίσης στη συνέντευξή της για τις πλαστικές επεμβάσεις, την οικογένεια Trump αλλά και το ότι, κοιτώντας πίσω, εύχεται να ήταν λιγότερο ευγενική και να έλεγε περισσότερα «F*uck off» σε κάποιους ανθρώπους.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Helen Mirren στο Allure, καθώς και τη δήλωση του περιοδικού κατά της αντι-γήρανσης.