ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2017 18:57 EEST | Updated 03/09/2017 19:36 EEST

Η απάντηση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα: Μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή

Jonathan Ernst / Reuters
U.S. President Donald Trump (L) is introduced by Defense Secretary James Mattis (R) during the commissioning ceremony of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford at Naval Station Norfolk in Norfolk, Virginia, U.S. July 22, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Με «μαζική στρατιωτική αντίδραση» σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των ΗΠΑ ή των συμμάχων της, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα η Ουάσιγκτον, λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση της ισχυρότερης μέχρι σήμερα πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση αυτή του Μάτις έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση Τραμπ σε ερώτηση αν σκοπεύει να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ. «Θα δούμε», ήταν η λακωνική απάντησή του που κατέγραψε η κάμερα.

Το πρωί της Κυριακής η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, μερικές ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα αντιδρά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τη Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ενώ πολλοί ξένοι ηγέτες ζήτησαν απάντηση στην πρόκληση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ εξετάζουν, μεταξύ άλλων επιλογών, το ενδεχόμενο και να διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εννοεί την Κίνα.

Sponsored Box