ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2017 17:18 EEST | Updated 22/09/2017 17:18 EEST

Λαβρόφ για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: Οι ΗΠΑ να μην συγκρίνουν ανόμοια πράγματα

Kevin Hagen via Getty Images
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 21: The Russian Federation's Minister for Foreign Affairs Sergey V. Lavrovaddresses the U.N. General Assembly at the United Nations on September 21, 2017 in New York, New York. (Photo by Kevin Hagen/Getty Images)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην «συγκρίνουν ανόμοια πράγματα μεταξύ τους» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Το να θέσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση τη συμφωνία θα σημαίνει ότι δεν την σεβόμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε μα συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν η συμφωνία αυτή καταρρεύσει, γιατί η Βόρεια Κορέα να συμφωνήσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την χαλάρωση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Η Ουάσινγκτον ζητά να ληφθούν υπόψη άλλες «απειλές» που θεωρεί ότι θέτει η Τεχεράνη στην Μέση Ανατολή, όπως το βαλλιστικό της πρόγραμμα, η επέμβαση της στη Συρία, κυβερνοεπιθέσεις κλπ.

«Το να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους θα είναι λάθος» τόνισε ο Λαβρόφ.

«Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να διασωθεί» αυτή η συμφωνία, επισήμανε. «Αυτό έχουν υποστηρίξει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» που την έχουν υπογράψει και η πλειοψηφία των κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι αρκετές χώρες έχουν «αρκετές ανησυχίες» για το ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στην περιοχή. Αλλά «αυτές οι ανησυχίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια που προβλέπονται για το λόγο αυτό».