Ερευνητές ανακάλυψαν το πρώτο ζώο χωρίς εγκέφαλο που δεν κοιμάται

Ερευνητές ανακάλυψαν το πρώτο ζώο χωρίς εγκέφαλο που δεν κοιμάται
REUTERS/Regis Duvignau
REUTERS/Regis Duvignau
Regis Duvignau / Reuters

Τρεις διδακτορικοί φοιτητές-ερευνητές έκαναν ένα πείραμα χωρίς να το ανακοινώσουν στους καθηγητές τους. Στο εργαστήριό τους κρατούσαν στο σκοτάδι μια μέδουσα, πραγματοποιώντας την έρευνά τους χωρίς τους συμβούλους του PhD. Με το πείραμά τους, ήθελαν να παρατηρήσουν και να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι οι μέδουσες δεν κοιμούνται ποτέ, σύμφωνα με τη Chicago Tribune.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, οι τρεις ερευνητές καταγράφουν τη συμπεριφορά της μέδουσας Cassiopea κατά τη διάρκεια της νύχτας και συγκεκριμένα τις ώρες του ύπνου. Ο ύπνος σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Οι μέδουσες Cassiopea είναι από τα πρώτα είδη ζώων χωρίς εγκέφαλο. Μια λεπτομερείς μελέτη του ύπνου της μέδουσας θα μπορούσε να οδηγήσει τους ερευνητές πιο κοντά στο να κατανοήσουν και να επιλύσουν το “παράδοξο του ύπνου”.

Η Cassiopea που δεν έχει εγκέφαλο-μόνο έναν δίχτυ νευρικών κυττάρων στα μικροσκοπικά σώματά τους. Μάλιστα οι μέδουσες δεν συμπεριφέρονται σαν τα υπόλοιπα ζώα. Για παράδειγμα, το φαγητό τους δεν το τρώνε από το στόμα αλλά μέσω των πόρων στα πλοκάμια τους. Οπότε και η έλλειψη ύπνου για αυτές είναι κάτι συνηθισμένο.

Πηγή: Chicago Tribune

Δημοφιλή