ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2017 10:03 EEST | Updated 02/10/2017 12:12 EEST

Κομισιόν: Το δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο

LLUIS GENE via Getty Images
People hold a flag of the European Union at the entrance of Catalonia's regional government economy headquarters in Barcelona on September 20, 2017, during a protest against a search by Spain's Guardia Civil police. Thousands took to the streets of Barcelona as Spanish police detained 13 Catalan government officials in a crackdown ahead of an independence referendum which Madrid says is illegal. With tensions mounting, separatist organisations called for more people to protest as leaders in the northeastern region pressed ahead with preparations for the October 1 vote despite Madrid's ban and a court ruling deeming it unconstitutional. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονίαδεν ήταν νόμιμο» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο».

«Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, την ώρα που οι Καταλανοί αυτονομιστές και οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο.

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας βρίσκονταν σε επαφή καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κομισιόν στα αγγλικά

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)