ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2017 18:12 EEST | Updated 02/10/2017 19:00 EEST

Η επόμενη ημέρα στην Ισπανία: Πορείες στην Καταλονία κατά της αστυνομικής βίας

Μόλις λίγες ώρες μετά την επίδειξη πρωτοφανούς αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών οι δρόμοι στη Βαρκελώνη, τη Χερόνα και τη Λιέδα και σε άλλες πόλεις στην Καταλονία γέμισαν εκ νέου με πολίτες. Aυτή τη φορά δεν ήταν ματωμένοι, δεν τους έσυρε κανείς στο δρόμο. Στεκόντουσαν ακίνητοι, σιωπηλοί. Στο στόμα τους είχαν κολλημένα σε σχήμα ''χ'' τσιρότα κόκκινα. Οι περισσότεροι ανάμεσά τους ήταν φοιτητές.

Η 1η Οκτωβρίου 2017 χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της μετα-Φράνκο εποχής. 840 τραυματίες, θύματα βίαιης καταστολής από την αστυνομία. Το σύνθήμα τους: «Αυτό με τον Φράνκο ήταν ο κανόνας». 15.000 πολίτες το επαναλάμβαναν συγκεντρωμένοι έξω από το πανεπιστήμιο στη Βαρκελώνη. Νωρίτερα, άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν στη Λας Ράμπλας, τον εμπορικότερο και δημοφιλέστερο δρόμο της πόλης.

«Είδα τον πατέρα μου να τον σηκώνουν στον αέρα και να τον σέρνουν στο έδαφος και την καθηγήτρια χορού μου να την γρονθοκοπούν και να τη χτυπούν στο κεφάλι. Μας απείλησαν ότι θα μας σπάσουν τα δάκτυλα… δεν μπορώ να ξεχάσω αυτές τις εικόνες, δεν θα μπορέσω ποτέ να τις ξεχάσω» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 19χρονη διαδηλώτρια, Πατρίθια Βεντούρα.

«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν στήριζαν την ανεξαρτησία αλλά διαδήλωσαν διότι ένιωσαν αγανάκτηση. Πρόκειται για μια επίθεση στα δικαιώματά μας» είπε η 42χρονη Μπλάνκα.

Οι σημαίες των αυτονομιστών δεν έλειπαν όμως ανάμεσα στους διαδηλωτές. Η Καταλονία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.«Δεν θέλουμε μια τραυματική απόσχιση...θέλουμε μια νέα κατανόηση με το ισπανικό κράτος», δήλωνει σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ο οποίος μαζί με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία. Άλλωστε, το 90% όσων ψηφισάντων επέλεξε την απόσχιση από την Ισπανία κι έθεσε το σκηνικό για μια αποφασιστική σύγκρουση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την περιοχή της Καταλονίας. Η εφημερίδα El Pais, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, σημειώνει την «απόλυτη ανικανότητα του Ραχόι να διαχειριστεί την κρίση από την αρχή».

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 2,26 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την Κυριακή, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται περίπου στο 42%, παρά την καταστολή. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί από εκείνους που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας δεν αναμενόταν να προσέλθουν στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν περίπου 40% υποστήριξη για την ανεξαρτησία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά του, ζητά συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα για το ζήτημα της Καταλονίας. Αφού βέβαια την Κυριακή έχει εκθειάσει το έργο της αστυνομίας και είχε κάνει λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή της ισπανικής κυβέρνησης, τονίστηκε ότι δεσμεύεται να επιδιώξει μια κoιvή αντίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα της Κυριακής. Μάλιστα, σε συναντήσεις του με τους ηγέτες των κομμάτων των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, ο Ραχόι έδειξε την ετοιμότητά του να μελετήσει προτάσεις που έθεσαν τα άλλα κόμματα ως απάντηση στο καταλανικό ζήτημα, ενώ σε συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την στήριξη που έδειξαν στην συνταγματική τάξη της Ισπανίας.

Photo gallery Καταλονία η επόμενη ημέρα See Gallery