ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/10/2017 06:09 EEST | Updated 04/10/2017 06:12 EEST

Τα ελληνικά νησιά που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

Rudolf Broersma / EyeEm via Getty Images
Photo Taken In Greece, Salams

Μείωση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πριν την οικονομική κρίση, μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ιδιωτικού νησιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση μιας συναλλαγής.

Ο κ. Νίκος Φρεζάδος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Athens Property Real Estate, που διαθέτει τρία ιδιωτικά νησιά προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού (πλησίον Πόρου και Σπετσών), αναφέρει πως «προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση το 2010, τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά πωλούνταν σε τιμές πλησίον της αντικειμενικής τους τιμής. Σήμερα, αυτό έχει διαφοροποιηθεί άρδην, καθώς νησιά που στο παρελθόν μπορεί να κόστιζαν και 70 εκατ. ευρώ, σήμερα δύσκολα θα βρουν αγοραστή σε τιμή μεγαλύτερη των 10-15 εκατ. ευρώ».

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση είναι ο Πεταλάς, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για νησί 5.400 στρεμμάτων, με τιμή πώλησης περίπου 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο που προωθεί την πώλησή του, ο Πεταλάς θεωρείται ιδανικό νησί για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου. Προς πώληση είναι και η νήσος Σοφία, επίσης στις Εχινάδες, αντί ποσού της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. Στις Κυκλάδες, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Πάρο, πωλείται το Παντερονήσι, έκτασης πλησίον των 500 στρεμμάτων, με το κόστος να ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Διαφοροποιείται το αγοραστικό κοινό

Σημαντικό στοιχείο στην αγορά των ιδιωτικών νησιών θεωρείται πλέον η διαφοροποίηση του αγοραστικού κοινού τους. «Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων αγοραστών ήταν ιδιώτες που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν τον δικό τους ιδιωτικό παράδεισο. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές είναι επενδυτικοί/τουριστικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν παραθεριστικά θέρετρα υψηλής πολυτέλειας και αποκλειστικότητας», τονίζει ο κ. Μάικ Βασιλείου, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Ktimatiki Corfac International Real Estate.

Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Από την άλλη πλευρά, έχουν διατηρηθεί τα δεκάδες έγγραφα και πιστοποιητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε σχετική επένδυση. Μεταξύ άλλων, για την πώληση κάθε νησιού, πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι δεν διαθέτει αρχαία, όπως επίσης και της Δασικής Υπηρεσίας ότι δεν έχει δασικό χαρακτήρα.

Η απουσία κάποιας επένδυσης στα ιδιωτικά νησιά που άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την «ανομβρία» συναλλαγών από το 2013 και μετά. Όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η ασάφεια σχετικά με το τι επιτρέπεται να ανοικοδομηθεί και τι όχι σε κάθε νησί, αλλά και τα περίπου 30 έγγραφα και πιστοποιητικά που απαιτούνται λειτουργούν ως ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας στην ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Η Οξειά

Σε πολλές περιπτώσεις, δυσεπίλυτα είναι και τα πολεοδομικά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Οξειάς, που πωλήθηκε στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ ως ιδανική για επενδύσεις τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών ευρείας κλίμακας (γινόταν λόγος για επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ). Το νησί, όπως και όλο το σύμπλεγμα των Εχινάδων (βρίσκεται έναντι του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας), έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας Natura 2000, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που επιτρέπεται να οικοδομηθεί είναι κατοικίες αγροτικού χαρακτήρα έως 80 τ.μ. Ωστόσο, στην περίπτωση της Οξειάς, των 4.220 στρεμμάτων και μετά την ψήφιση του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, υπάρχει η αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η ανέγερση κτισμάτων της τάξεως των 80.000 τ.μ., εφόσον επιτευχθούν η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και εν συνεχεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας, τα παραπάνω είναι πιθανό να απαιτήσουν ακόμα και 10 χρόνια έως ότου υλοποιηθούν.

Ο Σκορπιός

Πιο εύκολη φαντάζει η περίπτωση της ανάπλασης και ανάπτυξης του Σκορπιού, απέναντι από τη Λευκάδα. Εκεί δρομολογείται η ανάπτυξη πάνω από 20 πολυτελών κατοικιών επιφάνειας από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., σε συνδυασμό και με τις σχετικές συμπληρωματικές χρήσεις, όπως εστιατόρια, σπα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, η οποία σύντομα αναμένεται να περάσει το «κατώφλι» της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, που εξετάζει την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον νόμο περί «fast track». Επένδυση 80 εκατ. ευρώ επιχειρούν να πραγματοποιήσουν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο νησάκι του Αλατά στη Μαγνησία (νότιο Πήλιο) οι επενδυτές της United Five Development. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το νησί είναι οριακά κάτω από τα 500 στρέμματα (493 στρέμματα), που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Πρόσφατα, δημοτικοί φορείς της περιοχής ζήτησαν τη συνδρομή της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει επαναχάραξη του νησιού και να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Κέντρο γιόγκα

Πάντως, το τελευταίο διάστημα και λόγω των δυσκολιών πολεοδόμησης των ιδιωτικών νησιών, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, τα οποία έχουν ήδη κάποια έτοιμα κτίσματα, συνήθως μικρής επιφάνειας, σπεύδουν να τα ανακατασκευάσουν και να τα αξιοποιήσουν τουριστικά, μέσω της ενοικίασής τους ως καταλυμάτων, ασφαλώς για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αργυρόνησος, που βρίσκεται στον νομό Μαγνησίας (απέναντι από την Εύβοια) και η οποία διαθέτει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 10 ατόμων. Το νησί ανήκει πάνω από μισό αιώνα στην οικογένεια Κρίστι (Christie), που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί τουριστικά ως προορισμός των απανταχού οπαδών της γιόγκα, ενώ για την κάλυψη των αναγκών ρευματοδότησης και υδροδότησης χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, ηλιακή ενέργεια και συλλέκτες βρόχινου νερού.

Οι Φλέβες

Νησιά που δύνανται να αξιοποιηθούν τουριστικά διαθέτει (και μάλιστα εκατοντάδες) και το Δημόσιο. Οι Φλέβες είναι ένα από αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός σχεδιασμός έχει προχωρήσει ώστε σύντομα να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του νησιού, που βρίσκεται απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με παραχώρηση εκμετάλλευσης.

Ο Πάτροκλος

Επίσης στον Σαρωνικό, απέναντι από το Σούνιο, το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιλογή για τουριστικές επενδύσεις. Ωστόσο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και λόγω του αρχαιολογικού του χαρακτήρα, έχει απαγορευτεί κάθε είδους συναλλαγή. Ετσι, οι ιδιοκτήτες του έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και διεκδικούν αποζημίωση.

Η Δοκός

Επενδυτικό στόχο είχε αποτελέσει στο παρελθόν και η νήσος Δοκός, απέναντι από την Υδρα. Μάλιστα, είχε εξεταστεί σοβαρά η απόκτηση του νησιού από έναν μεγάλο κυπριακό τουριστικό όμιλο. Το σχέδιο όμως ναυάγησε εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων δόμησης της Δοκού, κυρίως λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών της ευρημάτων.