ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 17:39 EEST | Updated 16/10/2017 17:39 EEST

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προτρέπει Κούρδους και Ιρακινούς να αποφύγουν μια κλιμάκωση

AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
A banner bearing a portrait of Kurdish regional president Massoud Barzani is seen as Iraqi forces advance towards Kirkuk on October 16, 2017. Iraqi forces seized the Kirkuk governor's office, key military sites and an oil field as they swept across the disputed province following soaring tensions over an independence referendum. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προέτρεψαν σήμερα τους Κούρδους και τους Ιρακινούς να αποφύγουν μια κλιμάκωση της έντασης και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αναφορές περί μαχών, μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις, σε απάντηση για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, απέφυγε να διευκρινίσει αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων στην περίπτωση μιας μείζονος σύρραξης.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποιήσεις των Κούρδων στη Βαγδάτη: «Βαρύ τίμημα» για την επίθεση στο Κιρκούκ

"Δεν θα κάνω εικασίες στο θέμα αυτό αλλά θα σας πω ότι εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες... Ενθαρρύνουμε τον διάλογο", σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ιράκ ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" αν χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων τα όπλα με τα οποία εφοδιάζουν οι ΗΠΑ τον ιρακινό στρατό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν εξοπλισμό και εκπαίδευση στην κυβέρνηση του Ιράκ για να πολεμήσει (το Ισλαμικό Κράτος) και τις εξωτερικές απειλές, όχι για να επιτεθεί σε στοιχεία των δικών της περιφερειακών κυβερνήσεων, που είναι ένας πολύτιμος και επί μακρόν εταίρος των ΗΠΑ", τόνισε.

"Μην αμφιβάλετε, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν συνεχίσουμε να βλέπουμε να γίνεται κατάχρηση του αμερικανικού εξοπλισμού κατ' αυτόν τον τρόπο", προειδοποίησε ο Μακέιν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)