ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2017 09:12 EET | Updated 03/11/2017 09:12 EET

«Στημένη» η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιας για την προεδρία, λέει γερουσιαστής των Δημοκρατικών

Michael Kovac via Getty Images
NEW YORK, NY - NOVEMBER 01: Hillary Clinton speaks onstage during The Streicker Center hosts a Special Evening with Former Secretary of State Hillary Clinton at The Streicker Center on November 1, 2017 in New York City. (Photo by Michael Kovac/Getty Images)

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Δημοκρατικοί- Μασαχουσέτη) είπε «ναι», ερωτηθείσα για το αν πιστεύει πως η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία ήταν «στημένη» υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, και ότι το κόμμα αντιμετωπίζει ένα «πραγματικό πρόβλημα» όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αποκάλυψη πως η καμπάνια της Κλίντον πήρε κρυφά τον έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (Democratic National Committee) το 2015.

Ανταποκρινόμενη στην αποκάλυψη της Ντόνα Μπραζίλ, η οποία έγινε μεταβατική πρόεδρος της DNC ενώ πλησίαζαν οι περσινές εκλογές, η Γουόρεν είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNN την Πέμπτη πως η ηγεσία των Δημοκρατικών πρέπει να αποκαταστήσει την πίστη στη λειτουργία του κόμματος.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Δημοκρατικοί τώρα είναι να θέσουμε το κόμμα προ των ευθυνών του» είπε η Γουόρεν, προσθέτοντας πως ο νυν πρόεδρος της DNC, πρώην υπουργός Εργασίας, Τομ Περέζ, «δοκιμάζεται».

Είπε επίσης πως όταν ο Περέζ κέρδισε τη θέση νωρίτερα μέσα στο έτος, «η πρώτη συζήτηση που έκανα μαζί του ήταν για να του πω ότι πρέπει να φτιάξει ένα κόμμα στο οποίο όλοι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως λειτουργεί για τους Δημοκρατικούς, αντί οι Δημοκρατικοί να δουλεύουν για το κόμμα».

Η Μπραζίλ έγραψε στο νέο της βιβλίο, «Hacks: The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns that Put Donald Trump in the White House», πως, λίγο αφού ανέλαβε καθήκοντα στην DNC στα τέλη του Ιουλίου 2016, ανακάλυψε πως η καμπάνια της Κλίντον είχε υπογράψει συμφωνία για να τη βοηθήσει να επιπλεύσει οικονομικά, μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας «η Κλίντον περίμενε να ασκεί τον έλεγχο της λειτουργίας του».

Η συμφωνία μεταξύ της DNC και της πλευράς της Κλίντον υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015, μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο πριν εξασφαλίσει επίσημα το χρίσμα, επικρατώντας επί του Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή Βερμόντ.

Η καμπάνια Κλίντον «είχε τη DNC “διασωληνωμένη” δίνοντάς της λεφτά κάθε μήνα για να καλύπτει τα βασικά της έξοδα, ενώ η καμπάνια χρησιμοποιούσε το κόμμα ως γραφείο συμψηφισμού για συγκέντρωση χρηματοδότησης» λέει στο βιβλίο της η Μπραζίλ, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την Τρίτη.

«Η συμφωνία χρηματοδότησης...δεν ήταν παράνομος, αλλά σίγουρα φάνταζε ανήθικος» έγραψε η Μπραζίλ.

Το απόσπασμα, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά στο Politico, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα της Μπραζίλ στον Σάντερς όταν έμαθε για τη συμφωνία, που είχε στηθεί από την προκάτοχό της, την Αντιπρόσωπο Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς.

«Όταν έκλεισα το τηλέφωνο στον Μπέρνι, άρχισα να κλαίω, όχι από ενοχή, αλλά από θυμό» έγραψε η Μπραζίλ. «Θα προχωρούσαμε. Έπρεπε».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά