«Οι Εβραίοι του εξωτερικού φταίνε για την ένταση στη Μ. Ανατολή» έγραφε ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή του το 1986

«Οι Εβραίοι του εξωτερικού φταίνε για την ένταση στη Μ. Ανατολή» έγραφε ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή του το 1986
Britain's Prince Charles speaks to people after laying a wreath at the Cenotaph war memorial in Singapore October 31, 2017. REUTERS/Calvin Wong
Britain's Prince Charles speaks to people after laying a wreath at the Cenotaph war memorial in Singapore October 31, 2017. REUTERS/Calvin Wong
Calvin Wong / Reuters

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, όπου αναφέρεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος, σε επιστολή του το 1986, κατηγορούσε την «εισροή Εβραίων του εξωτερικού» για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και ζητούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αντισταθεί στο «εβραϊκό λόμπι», σύμφωνα με τη Daily Mail.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Haaretz, o πρίγκιπας Κάρολος δέχεται «πυρά» για την επιστολή, με κάποιους να χαρακτηρίζουν «αντισημιτική» τη φράση «εβραϊκό λόμπι«. Ο Στίβεν Πόλαρντ, της British Jewish Chronicle, έγραψε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από αντισημίτες εδώ και αιώνες, και χαρακτήρισε την επιστολή «σοκαριστική».

«Εκτιμώ τώρα πως οι Άραβες και οι Εβραίοι ήταν όλοι αρχικά ένας σημιτικός λαός, και είναι η εισροή ξένων, Ευρωπαίων Εβραίων (ειδικά από την Πολωνία, λένε) που έχει συμβάλει στην πρόκληση μεγάλων προβλημάτων. Ξέρω πως υπάρχουν πολλά πολύπλοκα ζητήματα, αλλά πώς μπορεί να δοθεί τέλος στην τρομοκρατία εκτός και αν εξαλειφθούν τα αίτια; Σίγουρα κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρέπει να βρει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα και να αντιμετωπίσει το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ; Φαντάζομαι πως είμαι αφελής!».

Η επιστολή, η οποία εμφανίστηκε σε δημόσιο αρχείο την Κυριακή, απευθυνόταν στον Αφρικάνερ εξερευνητή Λόρενς βαν ντερ Ποστ και θέμα της ήταν το πως ο πρίγκιπας Κάρολος αντιλαμβανόταν τη Μέση Ανατολή. Όπως υπογραμμίζει η Haaretz, κανένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επίσημα το Ισραήλ- αν και ο πρίγκιπας Κάρολος είχε πάει τον προηγούμενο Οκτώβριο για την κηδεία του Σιμόν Πέρες, και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης πήγε και στο Όρος των Ελαιών, όπου πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στον τάφο της γιαγιάς του, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Η επίσκεψη αυτή σε μεγάλο βαθμό πέρασε απαρατήρητη από τα ισραηλινά ΜΜΕ, και δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου για αυτήν.

Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Mail, αν και η επιστολή χαρακτηρίζεται «εμπρηστική», δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κάρολος έχει αντισημιτικές απόψεις, καθώς έχει πολλούς επιφανείς Εβραίους φίλους και το 2013 έγινε το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που παρευρέθηκε σε τελετή ενθρόνισης αρχιραβίνου. Σε ομιλία του το ίδιο έτος, εξέφρασε προβληματισμούς για τη διαφαινόμενη αύξηση του αντισημιτισμού στη Βρετανία. Ωστόσο, στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι, σε ιδιωτικό επίπεδο, αποδοκιμάζει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, με μια διπλωματική πηγή να έχει αναφέρει ότι έχει «περίεργες» απόψεις για το Ισραήλ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα