Η SpaceX εκτόξευσε ξανά τον γιγαντιαίο της πύραυλο Starship το βράδυ της Τρίτης, με δεν πέτυχε τους κύριους στόχους της, καθώς χάθηκε ο έλεγχος του σκάφους, με αποτέλεσμα την καταστροφή του.
Ο 123 μέτρων πύραυλος εκτοξεύτηκε για την ένατη δοκιμαστική του πτήση από τη Starbase της SpaceX στο νότιο Τέξας. Ο επικεφαλής της SpaceX, Έλον Μασκ, ήλπιζε πως το σκάφος θα κατάφερνε να αφήσει μια σειρά από ψεύτικους δορυφόρους μετά την εκτόξευση, μα τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχε σχεδιαστεί, επειδή η πόρτα δεν άνοιξε πλήρως. Μετά το σκάφος άρχισε να περιστρέφεται, με τελικό αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη συντριβή του στον Ινδικό Ωκεανό. Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι έλαβε χώρα «ταχεία μη προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση».
Starship’s ninth flight test marked a major milestone for reuse with the first flight-proven Super Heavy booster launching from Starbase, and once more returned Starship to space → https://t.co/Gufroc2kUz pic.twitter.com/RNJkj5OobP
— SpaceX (@SpaceX) May 28, 2025
«Ομάδες θα συνεχίσουν να εξετάζουν δεδομένα και να εργάζονται για την επόμενη δοκιμή πτήσης μας» ανακοίνωσε η εταιρεία.
Ο ίδιος ο Μασκ σε ανάρτηση στο Χ έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες πτήσεις. Παρά την κατάληξη της νέας πτήσης, υποσχέθηκε ταχύτερους ρυθμούς εκτοξεύσεων στη συνέχεια, με ένα Starship να εκτοξεύεται κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες στις επόμενες τρεις δοκιμές.
— Elon Musk (@elonmusk) May 28, 2025
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ένα από τα Starships του Μασκ, που προορίζονται για αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη, πέταξε με ανακυκλωμένο πυραυλοκινητήρα. Δεν υπήρχαν σχέδια για επανάκτησή του με γιγαντιαίες αρπάγες στην εξέδρα εκτόξευσης, καθώς η εταιρεία προτίμησε να το πάει στα όριά του. Η επαφή με τον πυραυλοκινητήρα χάθηκε σε ένα σημείο και έπεσε στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το διαστημόπλοιο συνέχιζε προς τον Ινδικό. Μετά τέθηκε εκτός ελέγχου, ενδεχομένως λόγω διαρρoών καυσίμου. Τα δύο προηγούμενα Starships δεν είχαν καταφέρει να περάσουν την Καραϊβική.
Η NASA χρειάζεται μεγάλα βήματα από τη SpaceX μέσα στο επόμενο έτος όσον αφορά στο Starship– τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο που έχει φτιαχτεί ποτέ- για να στείλει ξανά αστροναύτες πίσω στη Σελήνη. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται αποστολή με τέσσερις αστροναύτες σε πτήση γύρω από τη Σελήνη, μα χωρίς προσελήνωση- αυτή έχει προγραμματιστεί για το 2027 το νωρίτερο και θα περιλαμβάνει χρήση Starship για να κατέβουν δύο από τροχιά στην επιφάνεια και να γυρίσουν ξανά στο Διάστημα.
Με πληροφορίες από Associated Press