Φτιάχνοντας τσουρέκι με την Αγιορείτικη συνταγή

Το εικονιζόμενο τσουρέκι φτιάχτηκε από τον Δημήτρη στο «Patisserie Ξωνίκη» στη Μεγάλη Παναγιά ένα χωριό στην προ του Άθω περιοχή. Απόφοιτος σχολής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ξεδιπλώνει την τέχνη του στα σιροπιαστά γλυκά, στις πάστες, στις τούρτες, στα κεράσματα και στα κουλούρια. Βέβαια σπεσιαλιτέ του 36χρονου Δημήτρη είναι τα τσουρέκια και τα γαλακτομπούρεκα.
|
Open Image Modal
giorgos pittas

Το τσουρέκι είναι είδος αφράτου γλυκίσματος (προέρχεται από τούρκικη λέξη) που ζυμώνεται κυρίως σε εορταστικές περιόδους, ιδίως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αβγά, γάλα, ζάχαρη και διάφορες αρωματικές ουσίες.

Το εικονιζόμενο τσουρέκι φτιάχτηκε από τον Δημήτρη στο «Patisserie Ξωνίκη» στη Μεγάλη Παναγιά ένα χωριό στην προ του Άθω περιοχή. Απόφοιτος σχολής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ξεδιπλώνει την τέχνη του στα σιροπιαστά γλυκά, στις πάστες, στις τούρτες, στα κεράσματα και στα κουλούρια. Βέβαια σπεσιαλιτέ του 36χρονου Δημήτρη είναι τα τσουρέκια και τα γαλακτομπούρεκα.

Συνταγή Τσουρεκιού

Υλικά για την μαγιά:

1 κιλό νερό χλιαρό

1 κιλό αλεύρι δυνατό

480 γρ. μαγιά νωπή.

Για τη ζύμη:

4 κιλά αλεύρι

20 αυγά

30 γρ. αλάτι

1600 γρ. ζάχαρη

30 γρ.μαχλέπι

15 γρ. κακουλέ

10 γρ. μαστίχα

ξύσμα πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:

Kάστανα βρασμένα και λιωμένα σε λίγο νερό

Μέσα σε χλιαρό νερό διαλύουµε νωπή μαγιά και κατόπιν ρίχνουµε το αλεύρι.

Ζυµώνουµε όλα τα υλικά μαζί, τη ζάχαρη τα 20 αυγά και το αλάτι, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα, το κακουλέ και το µαχλέπι.

Φτιάχνουµε μια μπάλα µε τη ζύµη και τη βάζουµε σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουµε με μια πετσέτα και την αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον για 2 - 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν τη μεταφέρουμε και τη ζυµώνουµε λίγο με τα χέρια, ώστε να φύγει όλος ο αέρας.

Η μπάλα χωρίζεται σε ίσα μέρη και πλάθουμε φιτίλια που τα πλέκουµε σε πλεξούδα και τα βάζουµε σε μια λαµαρίνα φούρνου.

Μετά από μια ώρα -όσο χρειάζονται για να φουσκώσουν- τ'αλείφουμε με µε προσοχή γιατί αν τρυπηθεί το τσουρέκι θα φύγει ο αέρας, θα «κάτσει».

Το βάζουμε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170° C για περίπου 40 λεπτά. Όταν το βγάλουμε το από το φούρνο το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα το κόβουμε στη μέση, βάζουμε τη γέμιση και το περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα.

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Δείτε περισσότερα στο www.greekgastronomyguide.gr