Τα καλύτερα αυγά για τα γιορτινά πρωϊνά εν οίκω

Μας καθοδηγούν ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Νταϊάν Κοχύλα, ο Γκόρντον Ράμσεϊ και ο Γιόταμ Οτολένγκι.
Open Image Modal
Sinicakover via Getty Images
.

Εμείς, εδώ στη Huffpost, αγαπάμε πολύ τα αυγά και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους. Κι επειδή οι Γιορτές είναι γεμάτες τεμπέλικα πρωΐνά, ιδού μερικές προτάσεις για γιορτινά αυγά, τα οποία θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο την εορταστική ραστώνη. 

 

1. Αυγά scrambled δια χειρός Γκόρντον Ράμσεϊ

Στο σχετικό βίντεο με τα (σχεδόν) 40 εκατομμύρια views, ο κορυφαίος Βρετανός σεφ φτιάχνει αυγά για να τα σερβίρει στην σύζυγό του, στο κρεβάτι. 

Πρώτα βάζει φέτες ψωμιού στην τοστιέρα και στη συνέχεια παίρνει ένα κατσαρόλι, μέσα στο οποίο σπάει τέσσερα αυγά (δύο κατ′ άτομο).

Προσθέτει δύο γερές κουταλιές της σούπας βούτυρο (μία για κάθε δύο αυγά) και βάζει το κατσαρόλι σε κανονική φωτιά.

Ανακατεύει και σπάει τους κρόκους με μία σπάτουλα μαρίν, απομακρύνοντας κάθε τόσο το κατσαρόλι από τη φωτιά για να μην αρπάξουν τα αυγά του.

Λίγο πριν είναι έτοιμα (περίπου 3-4 λεπτά) προσθέτει αλατοπίπερο, μία κουταλιά της σούπας sour cream ή γιαούρτι και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο και σερβίρει τα αυγά πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί. 

 

Open Image Modal
Steve Outram via Getty Images
.

 

2. Αυγά με στάκα, δια χειρός Σταύρου Θεοδωράκη

Ο Σταύρος εγκατέλειψε την πολιτική και επέστρεψε στην γαστρονομία και στο καινούργιο μαγαζί του, το Λ19 (Λέκκα 19), τα αυγά με στάκα σερβίρονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα.

Για να τα πετύχουμε στο σπίτι μας, θα χρειαστούμε 200 γρ. στάκα καλής ποιότητος, την οποία βάζουμε σε τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ανακατεύουμε δυνατά για να διαλυθεί το αλεύρι και μόλις το πετύχουμε, προσθέτουμε λίγο γάλα με το μάτι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μία ωραία σάλτσα με υφή κρέμας. 

Τη βγάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο τυρί για να δέσει ακόμα καλύτερα.

Εν τω μεταξύ έχουμε τηγανίσει ξεχωριστά τα αυγά μας, τα οποία περιχύνουμε με την στάκα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με άφθονο, καλό ψωμί.

 

Open Image Modal
Ann_Zhuravleva via Getty Images
.

 

3. Στραπατσάδα, δια χειρός Νταϊάν Κοχύλα

H ελληνικής καταγωγής σεφ ανέλαβε να διδάξει τα μυστικά της στραπατσάδας στον Minimalist Μαρκ Μπίτμαν, όταν ακόμα συνεργαζόταν με τους New York Times. 

Υλικά

  • 2 ώριμες, μεγάλες ντομάτες 

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 

  • 1 κ.σ. φρέσκο ή ξερό δυόσμο ή ρίγανη 

  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα 

  • ½ φλυτζάνι τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι

  • Αλατοπίπερο

Κόβουμε τη βάση από τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη. 

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε τις ντομάτες. Τις αφήνουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μείνει μόνο «το λαδάκι» τους - περίπου 10 λεπτά. 

Προσθέτουμε τα αυγά, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βγάζουμε από την φωτιά μόλις είναι έτοιμα τα αυγά (σε 5-8 λεπτά).

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι.

 

4. Σακσούκα, δια χειρός Γιόταμ Οτολένγκι

 

 

Η ισραηλινή εκδοχή των αυγών με σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μπαχαρικά, με την υπογραφή του μεγάλου Γιόταμ Οτολένγκι, από το βιβλίο του με τίτλο «Jerusalem».

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. χαρίσα 

  • 2 κ.γ. ντοματοπελτές 

  • 300 γραμμάρια κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια 

  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 

  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα 

  • 4 μεγάλα αυγά, συν 4 κρόκους  

  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό  

  • Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε την χαρίσα, τον ντοματοπελτέ, τις πιπεριές, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι. Σωτάρουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα

Φτιάχνουμε 8 μικρές λακούβες στη σάλτσα. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά σε κάθε μία και κάνουμε το ίδιο με τους κρόκους. 

Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ασπράδι και οι κρόκοι να είναι μελάτοι. 

Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε να κάτσει για λίγα λεπτά. 

Σερβίρουμε με το γιαούρτι.