Δέκα υπερπολύτιμα tip για να ξεπεράσουμε την εγκεφαλική θολούρα

Είναι πολύ λογικό να μας συμβεί, αλλά όχι να μας πάρει κι από κάτω.
Open Image Modal
A Mokhtari via Getty Images

Μερικές φορές, ενώ προσπαθούμε να προχωρήσουμε ένα πρότζεκτ ή να φέρουμε εις πέρας μια υποχρέωση, κάτι προκύπτει που μας εμποδίζει. Συχνά έρχεται αυτό που με απλότητα ονομάζουμε «θολούρα εγκεφάλου» και μας απαγορεύει να πάμε παρακάτω. Κι όμως, υπάρχουν δέκα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Aς βγούμε από το σπίτι ή το γραφείο

Εάν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο μυαλό μας, μερικές φορές το να αποδράσουμε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας μπορεί να προσφέρει μια νέα προοπτική. Ο καθαρός αέρας θα ζωντανέψει και πάλι τις αισθήσεις μας και ο εγκέφαλός μας θα αρχίσει να σκέφτεται νέα πράγματα.

Ας ξεκινήσουμε να γράφουμε

Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας ή βγάζουμε ένα φύλλο χαρτί και καταγράφουμε όλα όσα τριγυρίζουν μέσα στο κεφάλι μας. Εφόσον ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας, σύντομα θα εμφανιστούν και οι πληροφορίες που αναζητάμε.

Ας καταπιαστούμε με κάτι διαφορετικό

Εάν δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να βρούμε κάτι άλλο να ασχοληθούμε και να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας. Τι τί θα επιλέξουμε δεν έχει καμία απολύτως. Αρκεί να είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε το μυαλό μας.

Ας καθαρίσουμε το γραφείο μας

Μερικές φορές «βάζουμε τόσα πολλά κάστανα στη φωτιά», που ενδέχεται να πελαγώσουμε στη σκέψη του τί πρέπει να διευθετήσουμε πρώτο. Καθώς καθαρίζουμε το γραφείο μας, όχι μόνο θα σπάσουμε ένα μοτίβο αδράνειας, αλλά θα δώσουμε και στον εαυτό μας περισσότερο χώρο για να επεξεργαστούμε τις σκέψεις μας.

Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα

Θα εκπλαγούμε αν μάθουμε πόσοι άνθρωποι όταν αισθάνονται ένταση κρατούν την αναπνοή τους. Όταν όμως διακόπτουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και το σώμα μας, δεν μπορούμε να λειτουργήσετε εξίσου αποτελεσματικά. Μια βαθιά αναπνοή μερικές φορές μπορεί να μας αναζωογονήσει, προσφέροντάς μας τη λίγη επιπλέον διαύγεια που χρειαζόμαστε.

Ας κάνουμε ένα ντους

Ακόμα κι αν βρισκόμαστε στη μέση της ημέρας, ένα ντους μπορεί να αλλάξει την οπτική μας και να μας βοηθήσει να κάνουμε μια μικρή νέα αρχή. Όλοι νιώθουμε καλύτερα όταν πλενόμαστε, και παρόλο που φαίνεται σαν ένα μικρό βήμα, μπορεί να επαναφέρει άμεσα τη θετική μας διάθεση.

Ας τηλεφωνήσουμε σε έναν φίλο

Το να ακούμε τη φωνή κάποιου που μας ενδιαφέρει και το να αφιερώνουμε λίγα λεπτά στον δικό του κόσμο, ίσως μας προσφέρει μια νέα οπτική της δικής μας πραγματικότητας. Η δημιουργία αυτής της θετικής συναισθηματικής σύνδεσης ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να επανεκκινήσουμε τον εγκέφαλό μας.

Ας θέσουμε το σώμα μας σε κίνηση

Μπορούμε να χορέψουμε, να σηκωθούμε και να κάνουμε μια βόλτα στο δωμάτιο, να μαζέψουμε τα ρούχα μας ή να κάνουμε λίγη άσκηση. Αμέσως οι ενδορφίνες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στον εγκέφαλό μας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή καθυστερεί την ικανότητά μας να γεννάμε νέες ιδέες.

Ας διαβάσουμε κάτι

Τα σοφά λόγια κάποιου μπορούν να μας δώσουν μερικές νέες ιδέες. Επιπλέον, το διάβασμα θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να επαναφορτίσουμε τις ψυχικές μας μπαταρίες.

Ας ακούσουμε τί έχει να μας πει η καρδιά μας

Ίσως το προσωρινό πάγωμα του μυαλού μας οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά μας προσπαθεί να μας πει κάτι σχετικά με το πού βρισκόμαστε και το τί προσπαθούμε να κάνουμε. Ίσως λείπει ένα κομμάτι που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε το παζλ.

 Πηγή: psychologytoday