Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση εν όψει της μάχης της Κυριακής

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση εν όψει της μάχης της Κυριακής
|
Open Image Modal
Katrinitsa/Flickr

Σε υψηλούς τόνους κινείται η προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, με τους αρχηγούς των κομμάτων να επιδιώκουν συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και προσέλκυση αναποφάσιστων, ενώ παράλληλα «κοιτούν» προς την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όσο υπάρχουν μνημόνια.

«Σημασία δεν έχει ποιο κόμμα θα βγει τρίτο ή τέταρτο, αλλά ποιο θα βγει πρώτο, για να σχηματίσει κυβέρνηση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και μια ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά «γιατί το πρώτο κόμμα είναι αυτό που παίρνει τις 50 έδρες και μπορεί να καθορίσει το μέλλον της πατρίδας». Οι εκλογές αυτές, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς αφορούν το μέλλον της χώρας για το εάν η Ελλάδα θα έχει μέλλον στην Ευρώπη ή θα απομονωθεί.

Παράλληλα, υποσχέθηκε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και αποκατάσταση των αδικιών και έκανε άνοιγμα σε όλους, ακόμη και σε όσους μέχρι σήμερα δεν ψήφιζαν ΝΔ, σε ανθρώπους «νοικοκυραίους», που «δεν θέλουν να δουν τη χώρα να γίνεται συντρίμμια».

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρή και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «απέχουμε μόλις μισό βήμα από την αυτοδυναμία» και ότι οι δυνάμεις του «μνημονιακού κατεστημένου» θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να νοθεύσουν το πρόγραμμά του. «Το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εμείς με την τρόικα δεν συγκυβερνάμε».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκ νέου άνοιγμα στο εκλογικό σώμα, δηλώνοντας ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, αλλά μόνο πολίτες με ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «έξαλλη ακροδεξιά, φίλων του κ. Σαμαρά, που αναμασά συνθήματα της χούντας» και εκτιμώντας ότι μετά τις εκλογές στη ΝΔ θα ψάχνουν για αρχηγό.

Όσον αφορά στις κριτικές περί του πού θα βρεθούν τα λεφτά για την υλοποίηση των υποσχέσεων, ανέφερε ότι θα βρεθούν «από τις δεκαπέντε χαριστικές τροπολογίες σας κ. Σαμαρά, και από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων», καθώς και από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ελαφρύνει από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στο γήπεδο Σπόρτινγκ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, εκτιμώντας ότι οι εκλογές είναι κομβικές και στρατηγικές και ότι η κάλπη θα καθορίσει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρείας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας, για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, και ότι το κόμμα του επιδιώκει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το να κυβερνήσει «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή να το να συμμαχήσουμε μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί», επεσήμανε ο Ευ. Βενιζέλος. «Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εθνικής συνεργασίας, όχι απαραιτήτως ένας κυβερνητικός εταίρος, αλλά εάν η χώρα μας χρειάζεται, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», ανέφερε.

Ο Φώτης Κουβέλης, στην προεκλογική συγκέντρωση των Πρασίνων-ΔΗΜΑΡ στο Σινε-Κεραμεικός, είπε «όχι» στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» σε ψήφο στους Πράσινους-ΔΗΜΑΡ, για να προκύψει προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει μόνος του τις τύχες τις χώρας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η παρουσία του συνδυασμού «Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά» στη Βουλή, ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα αλλαγής με ρεαλισμό και όραμα. Θέλουμε να επηρεάσουμε το πρόγραμμα και την πολιτική της νέας διακυβέρνησης», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι η προοδευτική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε συντηρητικές πολιτικές και δεν τάσσονται υπέρ της προοδευτικής αλλαγής», είπε σ΄ άλλο σημείο προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική και ταύτισε την πολιτική σταθερότητα με τη διατήρηση του ρόλου του σε κυβερνητικά σχήματα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα εισέλθει στη Βουλή και παρουσίασε τις παραμέτρους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Ζάππειο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι επιπτώσεις των μνημονίων είναι ανθρωπιστικής κρίσης και όχι μόνο οικονομικής και πρόσθεσε ότι πρωταρχικό για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της ελληνικής οικογένειας.

«Κρατήσαμε σταθερή στάση όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε συνεπείς» είπε ο κ. Καμμένος, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει κριθεί και είπε ότι η διάφορα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ «είναι πάνω από επτά μονάδες». Κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει να επιλέξει εάν θέλει μια αυτοδύναμη «και αλαζονική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ή «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες με τις κόκκινες γραμμές, σε θέματα όπως το μακεδονικό, το θέμα της Θράκης, τα εθνικά θέματα».

Τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για επιχειρήσεις στο 7%, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τόνισε με έμφαση ότι θα επιδιώξει «την τιμωρία εκείνων που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, την αποκατάσταση αδικιών που επέφερε το PSI» και υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες «εκείνων που αποφάσισαν το PSI».

Το Ποτάμι δεν θα είναι σε μία κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές, ούτε σε κυβέρνηση «σούπας», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρχει μια τίμια πρόταση προς τον ελληνικό λαό και «να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα βαθιά για αλλαγές και διαπραγμάτευση».

Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε, να πάμε σε δεύτερο πλάνο και να συζητήσουμε υπεύθυνα την πορεία της χώρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ευχολόγιο το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στα αντιφατικά, όπως είπε, μηνύματα που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτίστως ο κ. Τσίπρας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά καιρούς είπαν σοβαρά πράγματα που δεν είναι μακριά από τις θέσεις του Ποταμιού.

Εμείς, σημείωσε, έχουμε γίνει πολύ μεγάλο ρεύμα, δεν αποκλείουμε τις διαφορετικές απόψεις, αποσαφηνίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, κατόπιν αιτήματος μιας μικρής παράτασης και τόνισε ότι στις 26 του μηνός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να καλέσει τα κόμματα και να συζητήσει σοβαρά το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν θα εμπεριέχει μονομερείς ενέργειες και θα έχει γνώμονα το κοινό καλό και τη σωτηρία της χώρας.

Επίσης, συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη δημοσίευσε σήμερα το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics. Σε ερώτηση κατά πόσο το Ποτάμι αποτελεί πολιτικό κίνημα ή φιλελεύθερο κόμμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά ότι πρόκειται για ένα κίνημα αλλαγής που θέλει να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα, χωρίς να την καταστρέψει. «Δεν είμαστε πολύ κοντά στον φιλελευθερισμό, αλλά ούτε και στην άκρα αριστερά», σημειώνει ο ίδιος.

Σε ερώτηση ως προς τα κοινά σημεία και τις διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ο Σ. Θεοδωράκης απαντά: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ευρωπαϊκό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Επιπλέον, συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει το παλιό πολιτικό σύστημα και τις παλιές τακτικές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις προτάσεις του σε πολιτικό επίπεδο, θα επαναφέρει τη χώρα στην κατάσταση του παρελθόντος. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα κάνει την Ελλάδα μια πολύ μικρή χώρα στην Ευρώπη, μια χώρα παρία της Ευρώπης».

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «απόψε ο λαός μίλησε, εσείς είσαστε η δημοσκόπηση, την Κυριακή βάζει την υπογραφή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια νέα πολιτική δύναμη αρχών και αξιών».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές σε δημοσκοπήσεις, μέσα ενημέρωσης και ισχυρά συμφέροντα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και τα οποία, όπως είπε, τον πολέμησαν λυσσαλέα γιατί δεν ήθελαν τις αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνησή του, πολεμούν και τώρα το Κίνημα.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τόνισε ότι κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ είναι για την αυτονομία της πολιτικής και για ευρείες συναινέσεις με ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο. Κανένα κόμμα, πρόσθεσε επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία, δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμο και χρειάζονται πολλές πλάτες.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να γίνει «πατερίτσα ή παρακολούθημα κανενός» και πάντως, όπως τόνισε όχι ουραγός μιας δεξιάς κυβέρνησης.

Και απευθυνόμενος στις ηγεσίες των κομμάτων να απαντήσουν αν λένε «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα ή αν και γιατί φοβούνται το λαό. Ρώτησε επίσης αν προτίθενται να θέσουν την όποια συμφωνία στην κρίση του λαού ή θέλουν λευκή επιταγή.

Είμαστε και απέναντι στην αριστερή συντήρηση, πρόσθεσε, απέναντι στην πελατειακή πολιτική της δεξιάς και απέναντι στη συγκεντρωτική λογική την οποία εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας.

Ειδικότερα για τη ΝΔ ανέφερε ότι ως κυβέρνηση είχε ένα πράγμα να κάνει, να βγάλει τη χώρα προγραμματισμένα, στο τέλος του 2014, από το μνημόνιο και απέτυχε. Παρότι εμείς «κάναμε όλη λάντζα», απέτυχε, τα έκανε μαντάρα, αποχώρησε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και πέταξε την καυτή πατάτα στα χέρια άλλων.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου έστειλε και άλλο μήνυμα, όταν αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Ήταν είπε από τις ωραιότερες αποφάσεις στη ζωή μου, γιατί μου ήταν δύσκολο να είμαι ουρά της δεξιάς με αντάλλαγμα μια βουλευτική έδρα.

Με τις αλλαγές που προτείνουμε, ανέφερε επίσης, δεν θα ξαναέχουμε μνημόνια, δεν θα σταλεί ποτέ ξανά ο λογαριασμός στη νέα γενιά. Όχι άλλη λιτότητα, ναι στο νοικοκύρεμα ήταν ένα μήνυμα που έστειλε και στους ευρωπαίους εταίρους.