Υπερτροφές που οπωσδήποτε πρέπει να έχουν μια θέση στο πρωινό μας

Ειδικά εφόσον επιθυμούμε να αισθανόμαστε χορτάτοι και δραστήριοι όλοι μέρα.
Open Image Modal
Carlo A via Getty Images

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα πρωινό γεύμα γεμάτο υπερτροφές, προϊόντα δηλαδή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ενώσεων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Η ένταξη μιας ή και περισσότερων υπερτροφών στο πρωινό, μας προετοιμάζει για μια υπέροχη και παραγωγική μέρα. Ποιες είναι όμως οι κορυφαίες υπετροφές που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στο πρωϊνό μας;

Η κρέμα βρώμης (πόριτζ)

Η βρώμη αποτελεί πηγή φυτικών ινών και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ είναι ταυτόχρονα απίστευτα χορταστική. Ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες υπόσχεται να εξαλείψει τις λιγούρες, ενώ στο πόριτζ μας, ανάλογα με την όρεξή μας μπορούμε να προσθέσουμε ένα σωρό θρεπιτικά συστατικά όπως μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά όπως η κανέλα.

Τα αυγά

Γεμάτα πρωτεΐνες, τα αυγά αποτελούν άλλη μια άλλη τροφή που ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Τα αυγά, ως συστατικό στο πρωινό μας, το κάνουν πιο χορταστικό, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε τα επίπεδα της ενέργειας μας ψηλά.

Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υγεία των ματιών. Ο αυξημένος κορεσμός και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να τα απολαύσουμε στο πρωινό μας γεύμα. Βραστά, μέσα μέσα σε μια πεντανόστιμη ομελέτα ή και τηγανητά, τα αυγά μπορούν να τρυπώσουν στο πρωινό μας σε δεκάδες εκδοχές.

Το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί ένα χορταστικό θρεπτικό συστατικό γεμάτο πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει επίσης προβιοτικά, δηλαδή υγιεινά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας και υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Έρευνες αποδεικνύουν επίσης, ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Μέσα σε σμούθις, παρέα με δημητριακά, είτε απλώς προσθέτοντας λίγο μέλι, το γιαούρτι αποτελεί μια εναλλακτική για πρωινό που θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

Ένα τοστάκι με ψωμί ολικής άλεσης

Μια άλλη πηγή φυτικών ινών στο πρωινό μας, αποτελεί το ψωμί ολικής άλεσης που κάνει το πρωινό μας χορταστικό, καθώς τα τρόφιμα ολικής άλεσης διασπώνται πιο αργά στο σώμα μας, οδηγώντας σε πιο σταδιακή απελευθέρωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα και μας προσφέρει ενέργεια και διάθεσή όλη την ημέρα.

Το αβοκάντο

Το αβοκάντο περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Το αβοκάντο μας εξασφαλίζει κάλιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα στο σώμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσθέτουμε το αβοκάντο στο σμούθι μας ή το αλείφουμε σε λίγο ψωμί του τοστ και στη συνέχεια προσθέτουμε ντομάτα, γαλοπούλα ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Το τυρί κότατζ

Όπως το γιαούρτι, έτσι και το τυρί κότατζ είναι γεμάτο πρωτεΐνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη βοηθά στο αίσθημα κορεσμού. Το τυρί κότατζ περιλαμβάνει επίσης σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει την υγεία των κυττάρων μας και κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, το εν λόγω προϊόν θα μπορούσε ως άλειμμα να συνδυαστεί υπέροχα και με το αβοκάντο εξασφαλίζοντάς μας τον μοναδικό δύο σε ένα συνδυασμό.

Βούτυρο ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για την περιεκτικότητά τους σε υγιεινά λιπαρά, καθώς και για το γεγονός ότι αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών και πρωτεϊνών. Μελέτες έχουν συνδέσει τους ξηρούς καρπούς με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Το βούτυρο ξηρών καρπών, αποτελεί έναν πάναπλο τρόπο για να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς γίνεται. Φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους, τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι τόσα πολλά και τόσο νόστιμα, ενώ αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και το φορτίο θρεπτικών συστατικών στο πρωινό μας. Επάνω σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, μέσα στο πόριτζ μας ή και το σμούθι μας, το βούτυρο ξηρών καρπών, θα απογειώσει τη γεύση του σημαντικότερου γεύματος της ημέρας.

 

 Πηγή: eatthis