H ΝΔ μπροστά σε νέες προκλήσεις

Η ευκολία με την οποία μετατράπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, κεντροαριστεράς που αποδέχεται, όπως και η ΝΔ, τους περιορισμούς του μνημονίου, δείχνει ότι η ΝΔ δεν έλαβε υπόψη της την ανάδειξη ενός αρκετά παραδοσιακού νέου δικομματισμού με κυρίαρχο, αυτή την περίοδο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται από την ριζοσπαστική Αριστερά προς την κεντροαριστερά.
|
Open Image Modal
sooc

Με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη ξεκίνησε η μάχη της ηγεσίας, από το αποτέλεσμα της οποίας θα προσδιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, η μελλοντική πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που βγάζω από τη νέα εκλογική ήττα της ΝΔ συνοψίζονται ως εξής.

Πρώτον, η ΝΔ έχει χάσει την ισχυρή επαφή με τη νέα γενιά, η οποία φαίνεται να της χρεώνει τα μνημονιακά βάρη και γενικότερα τη δύσκολη έως αρνητική προοπτική που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι.

Δεύτερον, έχει εξασθενίσει η πολιτική σχέση της ΝΔ με δυναμικά επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα, ενώ ο βασικός εκφραστής της ελληνικής κεντροδεξιάς δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να λάβει υπόψη του στην πολιτική του τις κοινωνικές εξελίξεις και τα νέα κοινωνικά ρεύματα.

Τρίτον, έχει αποδυναμωθεί η σχέση της ΝΔ με μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής εκλογικής και κοινωνικής της βάσης -μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων- εξαιτίας των μνημονιακών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν και του τρόπου που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια.

Η ΝΔ έχει χάσει την ισχυρή επαφή με τη νέα γενιά, η οποία φαίνεται να της χρεώνει τα μνημονιακά βάρη.

Τέταρτον, η ευκολία με την οποία μετατράπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, κεντροαριστεράς που αποδέχεται, όπως και η ΝΔ, τους περιορισμούς του μνημονίου, δείχνει ότι η ΝΔ δεν έλαβε υπόψη της την ανάδειξη ενός αρκετά παραδοσιακού νέου δικομματισμού με κυρίαρχο, αυτή την περίοδο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται από την ριζοσπαστική Αριστερά προς την κεντροαριστερά. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλει την ενίσχυση των κεντροδεξιών, κεντρώων χαρακτηριστικών της ΝΔ, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη.

Πέμπτον, η ΝΔ πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικότητες και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μάχη του νέου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ και ο κ. Καμμένος, με το παλιό της ΝΔ.

Όσοι διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να λάβουν τα παραπάνω υπόψη τους για να μπορέσει η ΝΔ να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος.