Κυριακάτικο Τραπέζι: Φριτάτα με μανιτάρια, tacos με γαρίδες και γλυκό του κουταλιού φράουλα

Γεύσεις ελαφρές και δροσιστικές, που παραπέμπουν περισσότερο σe finger food.
Open Image Modal
Huffpost GR
huffpost

Το καλοκαίρι έχει πλέον μπει για τα καλά αφήνοντας πίσω του τον άστατο καιρό των πρώτων ημερών του Ιουνίου. Με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν όλο και περισσότερο το Κυριακάτικο Τραπέζι απαιτεί γεύσεις ελαφρές και δροσιστικές, που παραπέμπουν περισσότερο σe finger food.

Ετσι λοιπόν, στο μενού αυτής της Κυριακής έχουμε δύο πιάτα. Παρέα με τους σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και Αλμπέρτο Σιμιλλίδη θα ταξιδέψουμε πρώτα στην Ισπανία για να δοκιμάσουμε μία φριτάτα με μανιτάρια, ρόκα και τυρί κρέμα και από εκεί στο Μεξικό για tacos με γαρίδες ψητές, κόκκινο κρεμμύδι, ανανά και κόλλιανδρο, ενώ επίστρέφοντας πίσω στην Ελλάδα θα μας περιμένει η food blogger Μαρία Καλογεροπούλου με γλυκό του κουταλιού φράουλα.

Καλή μας όρεξη.

Open Image Modal

Φριτάτα με μανιτάρια, ρόκα και φρέσκο τυρί κρέμα 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά 

Χρόνος ψησίματος: 6-8 λεπτά 

Για 2 άτομα

Υλικά

6 αυγά

2 κουταλιές κρέμα γάλακτος Arla

2 κουταλιές ελαιόλαδο 

2 κουταλιές βούτυρο Lurpak

80 γραμμάρια ασπρομανίταρα

80 γραμμάρια brown μανιτάρια

80 γραμμάρια portobello

100 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο 

50 γραμμάρια baby ρόκα

Αλάτι 

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα ασπρομανίταρα, τα brown μανιτάρια και τα portobello.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα σύρμα τα χτυπάμε πολύ καλά.

Τοποθετούμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, κρατώντας στην άκρη 1-2 κουταλιές.

Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε την φριτάτα για 6-8 λεπτά, γυρνώντας την για τα τελευταία 1-2 λεπτά.

Όταν η φριτάτα είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα.

Τοποθετούμε από πάνω διάσπαρτες κουταλιές με το φρέσκο τυρί κρέμα.

Πασπαλίζουμε με την baby ρόκα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια.

Περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Open Image Modal

Tacos με γαρίδες, κόκκινο κρεμμύδι, ανανά και κόλλιανδρο

Μερίδες: 4

Υλικά

  • 8 πίτες τορτίγια, μικρές

  • 500γρ γαρίδες, χωρίς κέλυφος

  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • Αλάτι-πιπέρι

  • Για τη σαλάτα:

  • ¼ κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

  • ¼ λευκό λάχανο, ψιλοκομμένο

  • ½ ώριμο ανανά ψιλοκομμένο

  • ¼ ματσάκι κόλλιανδρου, ψιλοκομμένο

  • Χυμό λάιμ

  • Αλάτι- πιπέρι

 Για τη σάλτσα:

  • 1 κούπα μαγιονέζα

  • 3 κουταλιές sweet chili sauce

  • Χυμό από μισό λάιμ

  • Αλάτι - πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε τις γαρίδες και τις περνάμε σε σουβλάκι.

Σε καυτό σχαροτήγανο ή ψησταριά, ψήνουμε τις γαρίδες για 2’ περίπου από κάθε πλευρά.

Μόλις οι γαρίδες μας είναι έτοιμες, ψήνουμε ελαφρώς και τις πίτες για τα tacos.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και σερβίρουμε. Παράλληλα προετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με παγωμένη μπύρα.

Αναδημοσίευση από την HuffPost GR

Open Image Modal

Γλυκό του κουταλιού φράουλα

Υλικά

500 γρ. φρέσκες φράουλες

500 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
100 γρ. νερό
200 γρ. σάρκα ξινόμηλου
λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Επιλέγουμε φράουλες ώριμες, γερές και ίδιου μεγέθους.

 Τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα φύλλα και το κοτσάνι με μυτερό μαχαιράκι. (Δείτε το βίντεο κάτω από το κείμενο).

Τοποθετούμε τις φράουλες σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πολτοποιημένο ξινόμηλο και το νερό.

Ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Βήμα 2ο: Βράζουμε το μείγμα σε εστία δυνατής έντασης μέχρι να δούμε ότι αφρίζει.

Αμέσως, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε το γλυκό μας να σιγοβράζει για 40 περίπου λεπτά.

Με ένα μεγάλο κουτάλι μαζεύουμε τον παχύ αφρό που έχει συγκεντρωθεί στην επιφάνεια γύρω από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Δυναμώνουμε την εστία ώστε να φουσκώσει ο αφρός και αμέσως την ξαναχαμηλώνουμε. 

Αναδεύουμε την κατσαρόλα να συγκεντρωθεί ο αφρός και μαζεύουμε τα τελευταία απομεινάρια του αγγίζοντας με λίγο χαρτί κουζίνας.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο, με ωραίο διαυγές ρουμπινί σιρόπι και τις φράουλες ολόκληρες.

Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.

Βήμα 3ο: Συντήρηση

Μεταφέρουμε το γλυκό πριν κρυώσει, σε αποστειρωμένα βάζα.

Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά.

Έτσι το γλυκό διατηρείται για πολλούς μήνες εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξουμε το βάζο.

Εφόσον ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στη συντήρηση.

Το γλυκό του κουταλιού φράουλας πάει τέλεια με το καφεδάκι μας, ταιριάζει με το γιαούρτι, είναι καταπληκτικό μέσα στο παγωτό φράουλα ή ως συνοδευτικό στο παγωτό βανίλια. Είναι ωραία πινελιά σε γλυκά όπως το ραβανί, τις βάφλες ή τις κρέπες.

Αναδημοσίευση από την HuffPost GR και το magiacook.gr