Κουνουπίδι καπαμά, νοστιμιά από τα παλιά

Παραδοσιακό πεντανόστιμο φαγητό, χορταστικό, θρεπτικό, γρήγορο και οικονομικό!
Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Το κουνουπίδι είναι λαχανικό, στην ουσία είναι ένας ανθός. Η αρετές του δεν περιορίζονται στην νοστιμιά του και την ομορφιά του. Είναι θρεπτικό τρόφιμο με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Κουνουπίδι καπαμάς, αχνιστό και λαχταριστό με μοσχοβολιά που αναστατώνει όλη τη γειτονιά! 

Χρειάζεσαι μόνο κουνουπίδι, πατάτες, πελτέ, ελαιόλαδο και οπωσδήποτε 2-3 κεφαλάκια γαρίφαλο και ξυλάκι κανέλας για να το αρωματίσεις και να αναστατώσεις τους γευστικούς σου κάλυκες.

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Φαγητό που τόσο το όνομά όσο και η ιδιαίτερη γευστική νότα από τα μπαχαρικά έχουν τις ρίζες τους στην Ανατολή. Κουνουπίδι καπαμάς χωρίς κανέλα και σιγομαγειρεμένο με σκεπασμένο το καπάκι δεν είναι καπαμάς!    

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

«Ο όρος «καπαμάς» έχει τουρκικές ρίζες. Kapama < ρ. kapamak που σημαίνει κλείνω, σκεπάζω. Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση είναι συνυφασμένος με τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού είτε είναι λαχανικά είτε κρέας. Δλδ. φαγητό που μαγειρεύεται σε κατσαρόλα με σκεπασμένο το καπάκι σε σιγανή εστία. 

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά

1 κουνουπίδι

2 μεσαίες πατάτες

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

2 κ.σ. πελτέ ή 3 ώριμες ντομάτες

1 μεγάλο λεμόνι

3 κεφαλάκια γαρίφαλο

1/2 ξυλάκι κανέλα

1/2 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή

μπούκοβο

αλάτι 

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Το βυθίζουμε σε μπολ με νερό για 5’ και στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά.

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες (στα τέσσερα).

Ρίχνουμε τις πατάτες και τις φουντίτσες κουνουπιδιού σε μπολ. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. 

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Σε σκεύος βαθύ και με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν πάρει θερμοκρασία ρίχνουμε τα μπουκέτα κουνουπιδιού να σοταριστούν από όλες τις πλευρές.

Τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τις πατάτες.

Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε στο σκεύος τον πελτέ, γαρίφαλα, κανέλα, πάπρικα, προαιρετικά λίγο μπούκοβο και 2 ποτήρια νερό (600 ml, κατά προτίμηση ζεστό για να μην σταματήσει ο βρασμός του φαγητού).

Σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και βράζουμε σε εστία μεσαίας έντασης μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες (περίπου 8’).   

Προσθέτουμε το κουνουπίδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεύος καπακωμένο μέχρι να γίνει το φαγητό, να δέσει η σάλτσα και να μείνει μόνο με το λαδάκι.  

Καλή σας απόλαυση!

 Η συνταγή βήμα-βήμα:

 Αναδημοσίευση από magiacook.gr