Γάλλοι ζυθοποιοί έφτιαξαν μπλε μπύρα με σπιρουλίνα

Πολλοί προσπάθησαν, αλλά μόνον η Hoppy Urban Brew (HUB) τα κατάφερε.
.
REUTERS/Ardee Napolitano
.

Η μπύρα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ μίας εταιρείας που θέλει να προωθήσει την σπιρουλίνα ως διατροφικό συμπλήρωμα και ενός γειτονικού ζυοθυποιείου, το οποίο αναζητά τρόπους να κάνει τα προϊόντα της πιο ξεχωριστά.

Η μπλε απόχρωση της μπύρας είναι αποτέλεσμα της σπιρουλίνας - το μπλέ φύκι - που καλλιεργείται από την εταιρεία Etika Spirulina στη Βόρειο Γαλλία. Η φυκοκυανίνη, το στοιχείο που δίνει στην σπιρουλίνα το μπλέ χρώμα, προστείθεται στην μπύρα κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

Ο Χαβιέ Ντελανουά, ιδιοκτήτης της φάρμας που διαθέτει την σπιρουλίνα, δηλώνει ότι μετά από αρκετές δοκιμές, το ζυθοποιείο κατέληξε σε έναν συνδυασμό που ικανοποίησε τους πελάτες του.

Ο Χαβιέ Ντελανουά, της Etika Spirulina.
Ardee Napolitano/REUTERS
Ο Χαβιέ Ντελανουά, της Etika Spirulina.

Σύμφωνα με τον Ντελανουά, στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου πουλήθηκαν 1.500 μπουκάλια της μπλε μπύρας και τώρα το ζυθοποιείο ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, για να καλύψει την ζήτηση.

Η Μαρτίν Βανμανσάρ, υπάλληλος του ζυθοποιείου Hoppy Urban Brew (HUB), που βρίσκεται στο Ρουμπέ, κοντά στη Λιλ και παράγει την μπλε μπύρα, δοκίμασε ένα ποτήρι και την περιέγραψε ως ελαφριά, με φρουτώδεις νότες, προσθέτοντας ότι η μόνο ένδειξη ότι περιέχει φύκια, είναι το μπλε χρώμα.

.
REUTERS/Ardee Napolitano
.

Η πρόκληση για τους παραγωγούς ήταν αυτό ακριβώς το μπλε χρώμα, καθώς πολλοί άλλοι ζυθοποιοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την σπιρουλίνα, αλλά κατέληξαν με πράσινη μπύρα, λόγω της ανάμειξης του κίτρινου χρώματος της μπύρας, με το μπλε της σπιρουλίνας.

«Η μπλε μπύρα είναι ασυνήθιστη» λέει ο Αλέξις Καρντό, υπάλληλος του ζυθοποιείου. «Χρειάστηκε προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο να την δοκιμάσει.»

Στις 31 Ιανουαρίου, το ζυθοποιείο δούλευε όλη μέρα για να εμφιαλώσει και να πακετάρει 500 λίτρα μπύρας. Δεδομένου ότι τα τελευταία μπουκάλια είχαν πουληθεί τον Δεκέμβριο, η ζήτηση είναι διαρκώς αυξανόμενη και ο ενθουσιασμός του κόσμου για την μπλε μπύρα είναι πολύ ενθαρρυντικός, σύμφωνα με τους εργαζομένους του ζυθοποιείου.

«Το ενδιαφέρον και η περιέργεια του κόσμου είναι τεράστια» δηλώνει ο υπάλληλος Σεμπαστιέν Βερμπέκ.