Μις Κόσμος: Της αφαίρεσαν τον τίτλο γιατί είναι μητέρα - Τώρα τα βάζει με το παλιό κατεστημένο των καλλιστείων

«Οι κανόνες είναι αναχρονιστικοί», λέει και κινείται νομικά κατά του διαγωνισμού ομορφιάς.

«Όλοι οι κανόνες του Μις Κόσμος κάνουν διακρίσεις... δεν υπάρχει χώρος για αυτούς στον 21ο αιώνα». 

Το μοντέλο Βερόνικα Ντιντουσένκο, 24 ετών, στέφτηκε Μις Ουκρανία το 2018 - αλλά της αφαίρεσαν τον τίτλο όταν έμαθαν οι διοργανωτές ότι ήταν μητέρα.

Οι κανόνες του διαγωνισμού απαγορεύουν από τις γυναίκες που έχουν παιδιά να λάβουν μέρος. Τώρα η Βερόνικα, που έχει ένα αγοράκι 5 χρονών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του διαγωνισμού.     

«Θέλω να τους αλλάξω, να τους προκαλέσω. Θέλω οι κανόνες του Μις Κόσμος να συμβαδίζουν με την εποχή μας», λέει στο Radio 1 του BBC

«Θέλω να ταιριάζουν πιο πολύ στην εποχή μας, στην σημερινή καθημερινότητα των γυναικών -  που μπορούν να έχουν ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής». 

Η Βερόνικα λέει ότι δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό για να προωθήσει έναν φιλανθρωπικό σκοπό, και ήταν έκπληξη για εκείνη το γεγονός ότι κέρδισε και πως θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία στο διαγωνισμό Μις Κόσμος. 

Αλλά τέσσερις ημέρες αργότερα αποκλείστηκε.

«Ήταν ταπεινωτικό και προσβλητικό για μένα», λέει. «Ένιωσα τόσο άσχημα όχι μόνο γιατι είναι η δική μου ιστορία, είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών ανά τον κόσμο που ίσως θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα επειδή είναι μητέρες».  

Η Βερόνικα παραδέχεται ότι είδε τον κανόνα στην αίτηση υποψηφιότητας, αλλά λέει ότι την ενθάρρυναν διοργανωτές να κάνει την αίτηση. «Γιατί πρέπει να αποκλείεται η είσοδος μιας γυναίκας, μόνο και μόνο επειδή είναι μητέρα; Δεν έχει νόημα. Δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητά μου να είμαι επαγγελματίας ή να είμαι ένα επιτυχημένο μοντέλο ή στο πώς κάνω τη δουλειά μου».   

Η CEO της Διεθνούς Οργάνωσης, Julia Morley, ερωτήθηκε για τον κανόνα σε μια συνέντευξη το 2018. «Όταν προσπαθείς να κάνεις έναν παγκόσμιο οργανισμό να συμφωνήσει, πρέπει να απευθυνθείς σε όλους και ψηφίζουν σχετικά με το τι είναι αποδεκτό. Το τι πιστεύω εγώ ή η Ευρώπη, είναι μόνο η μια πλευρά, αλλά τι πιστεύουν στον υπόλοιπο κόσμο, όταν πρέπει να δουν τις διάφορες θρησκείες και διάφορα τέτοια ζητήματα, είναι άλλο... Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ισορροπία». 

Το 2014, η διευθύντρια του διαγωνισμού Μις Αγγλία, Άντζι Μπίσλεϊ, είχε δηλώσει ότι θα ήταν δύσκολο για τις νικήτριες να έχουν και τον ρόλο της μητέρας και εκείνο των εστεμμένων.

«Είναι άδικο για το παιδί και την οικογένεια να απομακρύνεται η μητέρα από το σπίτι για αυτή τη χρονιά, ενώ ταξιδεύει ανά τον κόσμο βοηθώντας σε φιλανθρωπικά προγράμματα για παιδιά» είπε σε δήλωσή της στο ITV.

«Θέτει ζητήματα σχετικά με το ποιος θα φρόντιζε το παιδί/ παιδιά η μητέρα των οποίων είχε την τύχη να κερδίσει».

Ωστόσο, η Βερόνικα υποστηρίζει πως ο γιος της είναι ένα καλά μεγαλωμένο παιδί και ο λόγος για αυτό είναι πως ταξιδεύει ανά τον κόσμο μαζί της για την καριέρα της.

«Έχει δει τόσες πολλές χώρες στην ηλικία του. Από τη δική του πλευρά είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος από άλλα παιδιά. Οπότε το επιχείρημα του Μις Κόσμος ότι ανησυχούν για τα παιδιά...για μένα είναι ανοησία».

Η Βερόνικα λέει ότι θα κινηθεί νομικά κατά του διαγωνισμού, που φέτος λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο στις 14 Δεκεμβρίου. «Θέλω το Μις Κόσμος να αλλάξει τους κανόνες και να κάνει τα καλλιστεία προσβάσιμα σε όλους»