Νέα έρευνα: τι είναι η μνήμη του φόβου και γιατί δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ

H αντιμετώπιση πολυετών φοβιών είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία.
Open Image Modal
perinjo via Getty Images

Το να ζήσουμε ένα τρομακτικό γεγονός είναι πιθανόν κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Γιατί φοβόμαστε και που οφείλεται αυτό; Τι ελέγχει το αίσθημά μας αυτό;

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου Ταφτς μελετούν τον σχηματισμό αναμνήσεων φόβου στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου -την αμυγδαλή- και πιστεύουν ότι βρήκαν τον μηχανισμό όπου αποθηκεύονται ισόβια τραυματικά γεγονότα.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νευροδιαβιβαστής του στρες νορεπινεφρίνη, επίσης γνωστή ως νοραδρεναλίνη, διευκολύνει την επεξεργασία του φόβου στον εγκέφαλο διεγείροντας έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ανασταλτικών νευρώνων στην αμυγδαλή για να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εκρήξεων ηλεκτρικών εκκενώσεων. Αυτό το εκρηκτικό μοτίβο ηλεκτρικής δραστηριότητας αλλάζει τη συχνότητα της ταλάντωσης των εγκεφαλικών κυμάτων στην αμυγδαλή από κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση διέγερσης που προάγει το σχηματισμό αναμνήσεων φόβου.

Open Image Modal
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
.

Η λειτουργία της αμυγδαλής συμβάλλει στην ταχύτατη αντίληψη του κινδύνου με σκοπό την εγρήγορση του οργανισμού. Στην αμυγδαλή καταλήγουν νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα από όλες τις αισθήσεις. Αν κάποια από αυτές μεταφέρει μήνυμα κινδύνου, η αμυγδαλή στέλνει άμεσα εντολές σε διάφορα όργανα του σώματος για να βρουν τρόπους προστασίας. Το σήμα μεταφέρεται τόσο γρήγορα που ο εγκέφαλος είναι ανήμπορος να επεξεργαστεί το ερέθισμα. Η ουσία λοιπόν βρίσκεται στο ότι η αμυγδαλή δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα πριν από τη συνειδητή επεξεργασία τους.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή κυττάρων και μοριακής βιολογίας του Πανεπιστήμιου Τουλέιν, Τζέφρει Τάσκεν και της ομάδας του δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

Ο Τάσκεν χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας ένοπλης ληστείας. «Αν σας κρατούν υπό την απειλή όπλου, ο εγκέφαλός σας εκκρίνει ένα σωρό νευροδιαβιβαστές του στρες νορεπινεφρίνη, παρόμοια με την έκρηξη αδρεναλίνης», είπε.

«Αυτό αλλάζει το μοτίβο ηλεκτρικής εκφόρτισης σε συγκεκριμένα κυκλώματα του συναισθηματικού σας εγκεφάλου, με κέντρο την αμυγδαλή, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση αυξημένης διέγερσης που διευκολύνει το σχηματισμό μνήμης, τη μνήμη φόβου, καθώς είναι τρομακτική. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία. Πιστεύουμε ότι αυτό πάει στραβά στη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και το κάνει να μην ξεχνάτε τραυματικές εμπειρίες».

Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση πολυετών φοβιών είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία, αλλά μέσω συγκεκριμένων θεραπευτικών τεχνικών η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή.

Πηγή: Medicalxpress