Φόβοι για πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα

Κύμα κρουσμάτων «πυρετού» στη χώρα.
via Associated Press

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καταφέρθηκε εναντίον αξιωματούχων του χώρου της Υγείας και διέταξε τον στρατό της χώρας να βοηθήσει στη διανομή φαρμάκων, καθώς κύμα κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται να σαρώνει τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει από αυτό που η Πιονγκγιάνγκ αποκαλεί «πυρετό», είπαν τα κρατικά ΜΜΕ. Περίπου 50 έχουν πεθάνει, μα είναι άγνωστο πόσες από αυτές τις περιπτώσεις είχαν βρεθεί θετικές σε Covid-19. Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα έχει περιορισμένες μόνο δυνατότητες για τεστ, οπότε λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι Βορειοκορεάτες πιθανώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό λόγω έλλειψης εμβολιασμών και κακού συστήματος υγείας. Γενικό lockdown είναι σε ισχύ στην απομονωμένη χώρα.

Κρατικά ΜΜΕ είπαν ότι ο Κιμ ηγήθηκε μιας επείγουσας συνάντησης του Πολιτμπιρό το σαββατοκύριακο, όπου κατηγόρησε αξιωματούχους πως προκαλούν προβλήματα στη διανομή των εθνικών αποθεμάτων φαρμάκου.

Ο ίδιος διέταξε οι «ισχυρές δυνάμεις» του ιατρικού σώματος του στρατού να επέμβουν για να «σταθεροποιήσουν άμεσα την προμήθεια φαρμάκων στην Πιονγκγιάνγκ».

Η χώρα ανακοίνωσε τα πρώτα της επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ειδικοί θεωρούν πως ο ιός πιθανώς κυκλοφορούσε εδώ και καιρό.

Ο Κιμ επέβαλε αυστηρά μέτρα ελέγχου της εξάπλωσής του, περιλαμβανομένων lockdown και περιορισμών στις συναθροίσεις σε χώρους εργασίας.

Η διεθνής κοινότητα έχει προσφερθεί να προμηθεύσει στη Βόρεια Κορέα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και κινεζικών κατασκευαστών, μα η Πιονγκγιάνγκ υποστήριζε πως είχε θέσει υπό έλεγχο την Covid-19 σφραγίζοντας τα σύνορά της νωρίς, τον Ιανουάριο του 2020.

Δημοφιλή