Γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πώς τρώγεται σωστά ένα μπέργκερ

Στόχος τους είναι να «ρίξουμε το βάρος» μας στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Open Image Modal

Τo μπέργκερ του 2030 δεν θα είναι τo ίδιo με σήμερα, ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο των Βρυξελλών.

Η πρόσφατη παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαικής Επιτροπής «Farm to Fork» (Από την παραγωγή στην κατανάλωση), στόχο έχει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα στην επόμενη δεκαετία, για να γίνει πιο βιώσιμη η γεωργική παραγωγή.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο νομοθετικών προτάσεων ώστε τα ευρωπαϊκά τρόφιμα να γίνουν πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο φυτικά , ενώ και οι επιλογές των καταναλωτών, πιο συνειδητές.

Κρίνοντας από το όνομα, το πρόγραμμα θα επηρεάσει ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα, από τον τρόπο που θα καλλιεργείται το προϊόν μέχρι το τελικό στάδιο και την παράδοση του στον καταναλωτή.

Τί σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Η Politico παρουσίασε το μπέργκερ του μέλλοντος, σε περίπτωση που το πρόγραμμα «Από την παραγωγή στην κατανάλωση», εφαρμοστεί.

Open Image Modal
REDA&CO via Getty Images

Ψωμί

Το ψωμί θα πρέπει απαραιτήτως να είναι φρέσκο, να προέρχεται από τοπικό φούρνο και να είναι ολικής αλέσεως.

Open Image Modal
Jag_cz via Getty Images

Κρέας

Εδώ θέλει ψυχραιμία. Λοιπόν το μπιφτέκι από κιμά θα αντικατασταθεί με ένα από λαχανικά ή, εδώ καθόμαστε παίρνοντας βαθιά ανάσα, με ένα από έντομα. Ο στόχος των Βρυξελλών είναι λιγότερο κόκκινο κατεργασμένο κρέας, περισσότερο φυτική διατροφή.

Open Image Modal
margouillatphotos via Getty Images

Τυρί

Οι Βρυξέλλες θέλουν μια δεκαετία από τώρα, να αναγράφονται στην ετικέτα όλα τα στοιχεία του, από τη θρεπτική αξία έως την προέλευση, προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής, να ελέγχει πλήρως τι αγοράζει και να το αξιολογεί.

Open Image Modal
Hillary Kladke via Getty Images

Λαχανικά

Το μπέργκερ του μέλλοντος θα είναι γεμάτο λαχανικά. Οι Βρυξέλλες θέλουν οι πολίτες της να «ρίξουν το βάρος» τους, στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Open Image Modal

Κέτσαπ και μαγιονέζα

Καταργούνται αμφότερα τα δύο υλικά, καθώς περιέχουν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Στη θέση τους θα μπορούμε να βάζουμε σως από παντζάρι ή πάπρικα αλοιφή. 

Open Image Modal
GetUpStudio via Getty Images

Τιμή

 Οι Βρυξέλλες θέλουν τα προϊόντα που κάνουν καλό στην υγεία μας να είναι προσιτά και στην τσέπη μας. Μάλιστα έχουν προτείνει στα κράτη μέλη, τα οργανικά τρόφιμα να έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, το τελικό προϊόν θα πρέπει να είναι, οικονομικό αλλά όχι «φθηνό».

 

Πηγή: Politico