Ομολογία Ολάντ: Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν θα μπορούσαμε να της ζητήσουμε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ομολoγία Ολάντ: Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν θα μπορούσαμε να της ζητήσουμε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Open Image Modal
French President Francois Hollande, left, and German Chancellor Angela Merkel, center, stand with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. British Prime Minister David Cameron faces tough new talks with European partners after through-the-night meetings failed to make much progress on his demands for a less intrusive European Union. (John Thys, Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Μετά την Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα σε ότι αφορά το θέμα του προσφυγικού κατά την Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επόμενη Σύνοδο, η οποία θα λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου, όπου και θα χαραχτεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό. Μέχρι τότε, τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά όπως αποφασίστηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής με την ελληνική πλευρά να βγαίνει προς το παρόν κερδισμένη, ωστόσο τα «αγκάθια» για το προσφυγικό παραμένουν.

Πιο αναλυτικά, ο γάλλος Πρόεδρος εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα, κατά την διάρκεια δίωρης συζήτησης την Παρασκευή το απόγευμα με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού France Inter.

«Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησα άλλωστε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει», δήλωσε ως άλλος «Μπάιρον» ο Ολάντ ο οποίος υπογράμμισε επίσης πως η Γαλλία έκανε για τους Έλληνες ότι δεν θα έκανε για τους Βρετανούς.

Είχε προηγηθεί, ερώτηση γάλλου ακροατή, αναφορικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο Α. Τσίπρας την εποχή του Grexit. Με τον γάλλο πρόεδρο να υπενθυμίζει τις προσπάθειες που είχε καταβάλει κατά τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους το καλοκαίρι του 2015, καθώς επίσης και το πρόγραμμα δανειοδότησης που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να σωθεί.

«Εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες», τόνισε ακόμη ο Ολάντ,

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα αποδεχτεί τίποτα χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν.

Τι κέρδισε η Ελλάδα

Στο μεταξύ, θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την Σύνοδο Κορυφής, με σημαντικό το γεγονός ότι δεν έκλεισαν τα σύνορα στο βόρειο μέρος της χώρας, κάτι που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Ολλανδία, αποφασίστηκε να μην κλείσουν τα σύνορα και να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ωστόσο, τα «αγκάθια» εν όψει και της νέας Συνόδου Κορυφής στις αρχές Μαρτίου παραμένουν, καθώς η ομάδα του Βίσενγκραντ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις για κλειστά σύνορα, ενώ επικρατεί και προβληματισμός σχετικά με την Τουρκία ως προς την μη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από μέρους της.

Διαβάστε επίσης