Τα 35 γεωπολιτικά ρίσκα που δε θα θέλαμε να μας βρουν το 2015

Τα 35 γεωπολιτικά ρίσκα που δε θα θέλαμε να μας βρουν το 2015
Open Image Modal
LEPPO, SYRIA - MAY 26: Two Free Syrian Army (FSA) members injured after a machine gun exploded while shooting outside the Aleppo prison on May 26, 2014. (Photo by Salih Mahmud Leyla/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έδωσε στη δημοσιότητα έναν διαδραστικό χάρτη για τις πιθανές συγκρούσεις για το 2015. Είναι βασισμένος σε έρευνα Αμερικανών Κυβερνητικών αξιωματούχων , ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ακαδημαϊκούς.

Παρακάτω ορισμένα ευρήματα (εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης)

Εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ

Open Image Modal

Η Θρησκευτική βία στο Ιράκ συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Η επίμονη άρνηση του Νούρι αλ-Μαλίκι να παραιτηθεί έχει βυθίσει επί μήνες το Ιράκ σε πολιτική κρίση, με την κυβέρνηση αδύναμη να αποκρούσει τη δραματική προέλαση των τζιχαντιστών στο βορρά της χώρας.

Πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Η.Π.Α

Open Image Modal

Η Αλ-Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να αποτελούν έντονη απειλή για τις Η.Π.Α . Οι φόβοι ενισχύθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο Βοστώνης.

Η Κρίση στη Βόρεια Κορέα

Open Image Modal

Πολιτική αστάθεια προκαλούν οι μαζικές δολοφονίες που έχει διατάξει ο Κιμ Γιονγκ-ουν ώστε να σταθεροποιηθεί στην ηγεσία της χώρας.

Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Βόρειας Κορέας παραμένει αβέβαιο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι έχει αρκετό πλουτώνιο για την παραγωγή πέντε πυρηνικών όπλων.

Πιθανή ένοπλη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Open Image Modal

Οι διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να κλιμακωθεί με μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και μία ή περισσότερων χώρων της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κυβερνοπόλεμος στις υποδομές των Η.Π.Α

Open Image Modal

Όσο περνούν τα χρόνια και η εξάρτηση των κυβερνήσεων από το διαδίκτυο μεγαλώνει γίνεται έκδηλο ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις του μέλλοντος θα είναι πολύ αποτελεσματικότερες από αυτές του παρελθόντος και θα διεξάγονται πίσω από έναν υπολογιστή, πληκτρολογώντας μερικές εντολές.

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν

Open Image Modal

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την ομάδα 5+1 θα ξαναρχίσουν την 17η Δεκεμβρίου στη Γενεύη. Ελλείψει μιας οριστικής, συνεκτικής συμφωνίας για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Βιέννη, την 24η Νοεμβρίου, η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία) και η Τεχεράνη συμφώνησαν να τηρήσουν προς το παρόν την μεταβατική συμφωνία που είχαν συνάψει το Νοέμβριο του 2013 και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους έως την 1η Ιουλίου 2015.

Κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων

Open Image Modal

Με αφορμή τη ρίψη ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο 50ήμερος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 2.205 Παλαιστινίους, από τους οποίους οι 1.483 ήταν άμαχοι. Οι απώλειες για το Ισραήλ ήταν 66 στρατιώτες και 5 πολίτες. Η ένταση συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, κυρίως με τη μορφή μεμονωμένων χτυπημάτων από Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ. Σε διπλωματικό επίπεδο, τον Οκτώβριο η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης ψήφισαν επίσης τα κοινοβούλια σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιρλανδία.

Ουκρανία

Open Image Modal

Η χρονιά για την Ουκρανία ήταν μια από τις χειρότερες από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση. Η ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, οι συγκρούσεις του στρατούς με φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και οι εκλογές που έγιναν με νικητή τον Πέτρο Ποροσένκο ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την χώρα και τον κόσμο. Οι νεκροί όμως από τις συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών φιλορώσων ξεπέρασαν τους χιλιούς. Τον Οκτώβριο η χώρα οδηγήθηκε ξανά στις κάλπες αυτή την φορά για την εκλογή νέου κοινοβουλίου με τα φιλοδυτικά κόμματα να βγαίνουν νικητές της αναμέτρησης αυτής.

Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία

Open Image Modal

Το Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ευθυνόταν για "μαζικές κτηνωδίες" στη Συρία. Το Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αναδείχθηκε σε βασικό πεδίο μάχης στην προσπάθεια απώθησης των τζιχαντιστών. Η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει και να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές πεσμεργκά να περάσουν τα σύνορα και να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκαλώντας προσφυγική κρίση στην Τουρκία.