Αυτά είναι τα 10 πιο τοξικά μέρη στον κόσμο

Αυτά είναι τα 10 πιο τοξικά μέρη στον κόσμο
|

Το 99% των επιστημόνων συμφωνεί στην άποψη ότι το κλίμα της γης αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που οι κάτοικοί τους ζουν πάνω σε τοξική ωρολογιακή βόμβα.

Στη λίστα θα βρεις γνωστές πόλεις όπως η πόλη του Chernobyl στην Ουκρανία και η Fukushima στην Ιαπωνία που «χτυπήθηκαν» από την πυρηνική καταστροφή αλλά και άγνωστες όπως την βιομηχανική πόλη Norislk που ιδρύθηκε το 1935 από τον Στάλιν για την παροχή καταναγκαστικής εργασίας για τα γκουλάγκ και ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ορυχείο βαρέων μετάλλων στον κόσμο.

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, το Citarum River Basin στην Ινδονησία, είναι το «σπίτι» για περίπου εννιά εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και για αμέτρητα εργοστάσια και βιομηχανικές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, το Hazaribagh στο Μπαγκλαντές έχει μία ακόμα πιο απρόσμενη πηγή ρύπανσης, καθώς είναι γεμάτο με βυρσοδεψεία για την παραγωγή δέρματος.

The 10 Most Shockingly Polluted Places on Earth
Agbogloshie, Γκάνα(01 of10)
Open Image Modal
Τα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν σε αυτή την τεράστια χωματερή κοντά στην Άκκρα της Γκάνα. Τα καλωδια που βρίσκονται σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως φούρνοι μικροκυμάτων και υπολογιστές καίγονται ώστε να αφαιρεθεί το περίβλημα και να ανακτηθεί ο χαλκός. Κατά την διαδικασία αυτή σωματίδια μετάλλου μεταφέρονται με τον καπνό και εισβάλλουν στο έδαφος. Περίπου 250.000 άνθρωποι απειλούνται από την μόλυνση. (credit:The Washington Post via Getty Images)
Norilsk, Ρωσσία(02 of10)
Open Image Modal
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1935. Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον Αρκτικό Κύκλο. Στη βιομηχανική πόλη Norilsk απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, περίπου 500 τόνοι χαλκού, οξειδίων του νικελίου και 2.000.000 τόνοι διοξείδιο του θείου. Το προσδόκιμο ζωής για τους εργάτες των εργοστασίων στο Norilsk είναι 10 χρόνια λιγότερο από τον μέσο όρο στη Ρωσία. Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου προκαλούν ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. (credit:ASSOCIATED PRESS)
Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, Νιγηρία(03 of10)
Open Image Modal
Στο πυκνοκατοικημένο αυτό σημείο της Αφρικής είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από την βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου. Από το 1976 έως το 2001 έχουν καταγραφεί 7.000 περιστατικά όπου ακατέργαστο πετρέλαιο απελευθερώθηκε στον ποταμό. Μια μελέτη του 2013 εκτιμά ότι το ποσοστό της ρύπανσης από τις διαρροές έχει τρομερή επίδραση στις καλλιέργειες (credit:Bloomberg via Getty Images)
Matanza Riachuelo, Αργεντινή(04 of10)
Open Image Modal
Περισσότερες από 15.000 βιομηχανικές μονάδες ρίχνουν τα χημικά τους λύματα στον ποταμό Matanza ο οποίος διασχίζει την πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Αιρες και καταλήγει στην εκβολή του Rio de la Plata. Το νερό περιέχει μόλυβδο, χαλκό, νικέλιο, χρώμιο και ψευδάργυρο. Η μόλυνση επηρεάζει 20.000 κατοίκους της περιοχής καθιστώντας το πόσιμο νερό μη ασφαλές. (credit:Sub.Coop via Getty Images)
Hazaribagh, Μπαγκλαντές(05 of10)
Open Image Modal
Περίπου το 95% των βυρσοδυψείων στο Μπαγκλαντές βρίσκονται στη περιοχή γύρω από το Hazaribagh, μια περιοχή κοντά στη πρωτεύουσα της Χώρας Dhaka. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ξεπερασμένες μή αποδοτικές μεθόδους επεξεργασίας δέρματος και ρίχνουν καθημερινά 22.000 λίτρα τοξικών στο ποτάμι της πόλης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία 160.000 κατοίκων. Τα λύματα περιέχουν το καρκινογενές εξασθενή χρώμιο. (credit:Andrew Biraj / Reuters)
Citarum River Basin, Ινδονησία (06 of10)
Open Image Modal
Πρόκειται για το πιο μολυσμένο ποτάμι στον κόσμο. Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της χώρας, υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που ρίχνουν τα απόβλητά τους απευθείας σε αυτό το ποτάμι. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του ποταμού, που χρηματοδοτήθηκε από ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. (credit:ROMEO GACAD via Getty Images)
Dzerzhinsk, Ρωσία(07 of10)
Open Image Modal
Το Dzerzhinsk αποτελεί σημαντικό κέντρο της ρωσικής χημικής βιομηχανίας. Στην περιοχή είναι στοιβαγμένοι 300.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών αποβλήτων από το 1938 έως το 1988. Εμφανίζονται υψηλά επίπεδα διοξινών και φαινόλης στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι κάτοικοι υποφέρουν από καρκίνους στα μάτια, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Σε μια έρευνα του 2006 το προσδόκιμο ζωής είναι μόνο 47 έτη για τις γυναίκες και 42 έτη για τους άνδρες. (credit:Twitter)
Chernobyl, Ουκρανία(08 of10)
Open Image Modal
Η πυρηνική καταστροφή του Chernobyl το 1986 ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από τις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, και γενετικές ανωμαλίες εμφανίστηκαν σε κατοίκους των προσβεβλημένων περιοχών ενώ πάνω από 4000 κρούσματα καρκίνου του θυροειδούς έχουν συνδεθεί με το ατύχημα. (credit:Anadolu Agency via Getty Images)
Fukushima, Ιαπωνία(09 of10)
Open Image Modal
Η περιοχή γύρω από τον αποκλεισμένο πυρηνικό σταθμό εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων. Οι σακούλες με τα απόβλητα επί του παρόντος αποθηκεύονται προσωρινά σε περισσότερες από 113.000 θέσεις γύρω από το εργοστάσιο. Και τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν περισσότερα εκατομμύρια τόνοι ακτινοβολούντων σκουπιδιών. (credit:JIJI PRESS via Getty Images)
Λίμνη Karachay, Ρωσία(10 of10)
Open Image Modal
Βρίσκεται στα νότια Ουράλια Όρη στη δυτική Ρωσία, είναι γνωστή ως η πιο μολυσμένη στον πλανήτη. Η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε τη λίμνη για να ρίχνει πυρηνικά απόβλητα, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Ουάσιγκτον έχει πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, ικανά να σκοτώσουν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα. (credit:Lora-Sutyagina via Getty Images)