Τζ. Αθερτον: Η ελληνική γαστρονομία παίζει πλέον σημαντικό ρόλο παγκοσμίως

Ο διάσημος βραβευμένος βρετανός σεφ μιλά στην HuffPost με την ευκαιρία της νέας συνεργασίας του στην Μύκονο.
Open Image Modal
Nikki To
Ο Τζέιμς Αθερτον επί τω έργω

  Θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους σεφ διεθνώς. Ο βρετανός Τζέισον Αθερτον -του οποίου το κορυφαίο εστιατόριο, Pollen Street Social, βραβεύτηκε με αστέρι Michelin μέσα σε μόλις έξι μήνες από το άνοιγμά του - παραχώρησε συνέντευξη στην HuffPost μιλώντας για την γαστρονομική κουλτούρα και την μετά-την-πανδημία εποχή, για την ελληνική γαστριμαργική παράδοση και την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, τα χαρακτηριστικά ενός καλού σεφ, τα reality μαγειρικής αλλά και το διαχρονικά αγαπημένο του πιάτο. 

Αφορμή ήταν το ότι ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Santa Marina Mykonos. Πρόκειται για μια κίνηση που υπάρχει η φιλοδοξία να μεταμορφώσει τη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας και να ενισχύσει τη φήμη της Μυκόνου ως παγκόσμιου γαστρονομικού κέντρου. Ο Atherton θα αναλάβει το πρώην Colonial Pool Restaurant and Bar του θέρετρου, το οποίο, με την θέα στο Αιγαίο ανοίγει επίσημα τις πόρτες του ως Mykonos Social.

Open Image Modal
Nikki To
Ο Τζέιμς Αθερτον

  - Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να «ανοιχτείτε» στην Μύκονο;

 

Πριν από την πανδημία, συνήθιζα να ταξιδεύω στη Μύκονο με τη γυναίκα μου και τις κόρες μου στις διακοπές: λατρεύουμε την ατμόσφαιρα, τις σκηνές και το θόρυβο αυτού του καταπληκτικού νησιού. Καθώς ανοίγω μόνο εστιατόρια σε μέρη που μου αρέσουν, ήταν προφανές για μένα ότι έπρεπε να το ανοίξω εκεί. Και εδώ είμαστε, το Mykonos Social ανοίγει στη Santa Marina, ένα Luxury Collection Resort, στη Μύκονο τον Μάιο του 2021 και ανυπομονώ πραγματικά.

 - Ποια η μεγάλη πρόκληση αυτής της νέας σας συνεργασίας;

 Το άνοιγμα σε ένα νέο μέρος είναι πάντα δύσκολο, δεν μπορεί ποτέ κανείς  επαναλάβει την ίδια επιχείρηση σε κάθε χώρα. Πρέπει να προσαρμοστεί στην αγορά της (εν προκειμένω την δική σας) και να δημιουργήσει μια πρόταση που ταιριάζει με τη σκηνή της εστίασης εκεί, τις προτιμήσεις των ντόπιων ανθρώπων, τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα που είναι διαφορετικά παντού.

Open Image Modal
Mykonos Social
Αποψη του Myconos Social

 - Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι προσδοκίες σας για το Mykonos Social;

Το Mykonos Social, που «φωλιάζει» στο Santa Marina, είναι ένας κατά παραγγελία προορισμός για φαγητό όλη την ημέρα, ανοιχτός σε επισκέπτες του Santa Marina και σε μη κατοίκους του ξενοδοχείου. Προερχόμενα από τα καλύτερα τοπικά προϊόντα, τα μενού μας, που δημιουργήθηκαν από τον επικεφαλής σεφ Κώστα Παπαθανασίου και εμένα, θα διαθέτουν μια σειρά από πιάτα «κοινής χρήσης» που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό περιβάλλον και να ενθαρρύνουν τους φίλους και τις οικογένειες να δειπνήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί. Η υπηρεσία και η ατμόσφαιρα του Mykonos Social θα ενθαρρύνει επίσης αυτό το είδος εμπειρίας. Είναι ένα μέρος που οι άνθρωποι μπορούν να το επισκεφθούν όχι μόνο για ποιοτικό φαγητό, αλλά όπου μπορούν να νιώθουν άνετα και να απολαύσουν το χρόνο με τους φίλους και τους αγαπημένους τους.

- Τι θέση πιστεύετε ότι έχει διεθνώς η ελληνική κουζίνα; 

 Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε έναν δημοφιλή προορισμό για όσους αγαπούν τη γαστρονομία. Συγκεκριμένα η ελληνική γαστρονομία διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στη γαστρονομική σκηνή του κόσμου. Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι τόσο καταπληκτική και το ότι παραμένουν όλα τόσο απλά και φίνα είναι το καλύτερο - κι αυτό δεν αφορά μόνο το φαγητό.

  - Πώς πιστεύετε ότι επηρέασε τον χώρο της γαστρονομίας η επιδημία του κορονοϊού παγκοσμίως;

Ωποσδήποτε (την επηρέασε). Η πανδημία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία φιλοξενίας. Πολλοί σεφ ανά τον κόσμο έπρεπε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και μερικοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν καν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τα εστιατόριά τους. Αν και ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όλους, πιστεύω ότι μας έδωσε την ευκαιρία να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις μας διαφορετικά, να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας και να προωθήσουμε τους εαυτούς μας (ώστε) να κάνουμε κάτι νέο για να σώσουμε τον κλάδο.

-  Πιστεύετε ότι έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στον χώρο σας αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση;

Παρά τις προκλήσεις που μας έφερε η τελευταία χρονιά, μας έδωσε την ευκαιρία να εργαστούμε με διαφορετικό τρόπο - πάντα ήταν σημαντικό για μένα να συνεργαστώ στενά με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς μου και η κρίση μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ με έναν τρόπο που δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να κάνω πριν από το lockdown: Έχω ιδρύσει το «Jason at Home», ένα ηλεκτρονικό κατάστημα οικιακών ειδών που δημιουργήθηκε με την Goodfellows, καθώς και τα κουτιά παράδοσης «Jason at Home» σε συνεργασία με τους Lake District Farmers. Η ομάδα μου και εγώ αφιερώσαμε χρόνο για να σκεφτούμε τρόπους προσαρμογής και βελτίωσης για καθένα από τα εστιατόριά μας για να προσφέρουμε την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες μας, καθώς και να εργαστούμε σκληρά για νέα συναρπαστικά πρότζεκτ, όπως το άνοιγμα του Mykonos Social στο Santa Marina.

Open Image Modal
Tom Nicholson
City Social

 - Τι είναι αυτό που συνέβαλε στο να βραβευτεί με αστέρι Michelin το εστιατόριό σας Pollen Street Social, και μάλιστα μόλις έξι μήνες μετά το άνοιγμά του;

Η Εταιρεία μας έκανε ένα, βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο προσβάσιμο σε όλους. Το Pollen Street Social το ξεκίνησε αυτό, καθώς το όλο θέμα ήταν να μπορεί κανείς να απολαύσει το καλύτερο φαγητό και εξυπηρέτηση, αλλά η ατμόσφαιρα να είναι διασκεδαστική, ζωντανή και να μην χρειάζεται να βάλει τα καλά του. Η ομάδα μου και εγώ βάζουμε 100% σκληρή δουλειά και πάθος σε κάθε πτυχή του Pollen Street Social, καθώς και των άλλων εστιατορίων μας στο Λονδίνο και σε όλο τον κόσμο, και πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει την επιτυχία του.

  -  Δώστε μου τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός σεφ.

 Πάθος, αφοσίωση και δημιουργικότητα. 

 - Πιστεύετε ότι τα reality μαγειρικής δημιουργούν γαστρονομική κουλτούρα στις νεότερες γενιές;

Ναι, νομίζω ότι τα reality μαγειρικής έχουν σίγουρα εμπνεύσει πολλούς νέους να εισέλθουν στην γαστρονομική βιομηχανία. Παρ′ όλο που ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα, αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να εμπλουτίσουν τις γαστρονομικές γνώσεις τους και τον πολιτισμό τους και να κατανοήσουν λίγο καλύτερα πώς γίνεται η ομαδική δουλειά και πώς λειτουργεί μια κουζίνα. 

 - Ποια η καλύτερη συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σας;

Η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτόν τον κλάδο - θα τους συμβούλευα να εργαστούν σκληρά, να προωθήσουν τον εαυτό τους και να μην φοβούνται ποτέ να κάνουν λάθη. Αλλά πάνω απ′ όλα, ο σωστός λόγος για να γίνει κανείς σεφ δεν είναι άλλος από την αγάπη για το φαγητό.

- Ποιο είναι το διαχρονικά αγαπημένο πιάτο σας; 

 Το φρέσκο ψάρι είναι κάτι όμορφο - λατρεύω ένα απλό ψάρι, όπως ένα ντόπιο λαβράκι, και μαγειρεύεται με μια πιτσιλιά λεμονιού και καλό ελαιόλαδο. Η Μεσόγειος θάλασσα προσφέρει πολλά όμορφα ψάρια που σίγουρα θα εμφανίζονται στο μενού του Mykonos Social.