Γιορτινό και ξεχωριστό: Αχλάδι γεμιστό "μπακλαβάς" με Μοσχάτο Σάμου

Οι καλεσμένοι σας θα το λατρέψουν.
Open Image Modal
Francesco Perre / 500px via Getty Images
poached pears delicious home made recipe ove white rustic wood table

Ένα πιάτο γιορτινό και απολαυστικό με το ξεχωριστό Μοσχάτο κρασί Σάμου. Οι καλεσμένοι σας θα το λατρέψουν.

Συνταγή για 6 Μερίδες

Θα χρειαστείτε:

6 μεγάλα αχλάδια

200 γραμμ. καρύδια ψίχα χοντροσπασμένα

200 γραμμ. φιστίκι Αιγίνης χοντροσπασμένα

200 γραμμ πευκόμελο

1 μπουκάλι 750 ml γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου

2 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

1 κουτ σούπας φρυγανιά

1 φύλλο σφολιάτας

1 ξύλο κανέλα

2 αστεροειδή γλυκάνισο

Open Image Modal
Ευάγγελος Μπιλιμπάς
.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αχλάδια με το πίλερ και με το κουταλάκι παρισιέν αφαιρούμε προσεχτικά τον πυρήνα του αχλάδια δημιουργώντας μια μικρή ”Φωλιά ”.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα αχλάδια με το γλυκό κρασί Σάμου, την κανέλα ξύλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο για 20 έως 30 λεπτά ( εξαρτάται πόσο ώριμα είναι) μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε την ζάχαρη,  το μέλι, το καρύδι,  το φυστίκι , την κανέλα και ένα κουτ. Σούπας από το κρασί κι ανακατεύουμε. 

Open Image Modal
Ευάγγελος Μπιλιμπάς
.

Στεγνώνουμε τα αχλάδια με απορροφητικό χαρτί και τα γεμίζουμε με 2 κουτ. του γλυκού γέμιση.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και κόβουμε 6 τετράγωνα κομμάτια 10×10 τοποθετώντας το αχλάδι και τυλίγοντας σφιχτά μέχρι τη μέση.  Κόβουμε την υπόλοιπη σφολιάτα σε μακριές λωρίδες 3 εκατοστά φάρδος να τυλίγεται το αχλάδια από την μέση μέχρι το κοτσάνι.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 -30 λεπτά. 

 

Καλή σας επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους!

Open Image Modal
Ευάγγελος Μπιλιμπάς
.