Γαλοπούλα: Ενα μαγικό έδεσμα όχι και τόσο χριστουγεννιάτικο όσο νομίζουμε

Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί...
skynesher via Getty Images

Η γαλοπούλα αποτελεί βασικό συστατικό για το κυρίως πιάτο του Χριστουγεννιάτικου μενού. Ωστόσο, πέρα από εκλεκτή γεύση, μήπως έχει και υψηλή διατροφική αξία; Kι όμως, ίσως τελικά αξίζει να καθιερώσουμε την κατανάλωσή της περισσότερες από μία φορά τον χρόνο.

Η γαλοπούλα θεωρείται εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή του χρόνου, ενώ αποτελεί έναν απλό τρόπο να εμπλουτίσουμε με πρωτεΐνη το διατροφικό μας πλάνο. Στο σάντουιτς, στο μεσημεριανό, στη σαλάτα μας: Η γαλοπούλα κυριολεκτικά πάει παντού.

Ποια είναι όμως τα διατροφικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα κι ένα για τον οργανισμό μας χειμώνα-καλοκαίρι;

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης γαλοπούλας είναι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια γαλοπούλας κρύβονται 26 γραμμάρια υψηλής ποιότητας άπαχης πρωτεΐνης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα γεύμα με βάση τη γαλοπούλα μας προσφέρει το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού, που μας αποτρέπει από τις λιγούρες και ως εκ τούτου, μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

Δεν περιέχει πολλά λιπαρά

Παρόλο που τα περισσότερα κρέατα περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ορισμένες επιλογές είναι δυστυχώς πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το μοσχάρι ή το χοιρινό.

Ωστόσο, η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική επιλογή με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3 (νιασίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Β12 (κοβαλαμίνη), σελήνιο και ψευδάργυρο.

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα...

Η βιταμίνη Β12 έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ο ψευδάργυρος βοηθά και αυτός με τη σειρά του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από βλάβες, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και φροντίζοντας για την καλή υγεία του θυρεοειδούς μας.

Η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3 είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην λαμπερή και νεανική όψη της επιδερμίδας μας, ενώ έχει επίσης συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατί η γαλοπούλα μας κάνει να νυστάζουμε;

Υπάρχει ένας εύλογος επιστημονικός λόγος που μπορεί να νιώθουμε υπνηλία αφού φάμε γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρυπτοφάνη, ενισχύει την έκκριση μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως μελατονίνη και ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε τρυπτοφάνη δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μας προκαλεί αυτό το τρομερό αίσθημα κόπωσης. Η υπνηλία μας επιδεινώνεται και από άλλους παράγοντες, όπως τα συνοδευτικά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, η συνολική πρόσληψη θερμίδων, η χαλάρωση των γιορτών και ίσως ένα-δύο ποτηράκια κρασί.

Το ζουμί

Η γαλοπούλα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του αισθήματος κορεσμού και τη μείωση της όρεξης. Κι αυτό επειδή οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σε σχέση με τους υδατάνθρακες, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε παρατεταμένο αίσθημα πληρότητας.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη που κρύβεται στη γαλοπούλα διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών όπως η χολοκυστοκινίνη και το πεπτίδιο YY, τα οποία δίνουν στον εγκέφαλο σήμα ότι είμαστε ικανοποιημένοι και χορτάτοι μετά από ένα γεύμα. Και τέλος, η περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε αμινοξέα υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση συνολικής ευεξίας και πληρότητας.

(Mε πληροφορίες από eatthis).