«Μπρούκλιν»: Κριτική του βιβλίου του Colm Tóibín

Η γραφή του συγγραφέα είναι τόσο απλή, αβίαστη, ανεπιτήδευτη, τρυφερή, που σε συνεπαίρνει από την πρώτη αράδα. Δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία μεταλλάσσεται αθόρυβα καθώς τα γεγονότα παραδίδουν το ένα τη σκυτάλη στο άλλο, και η πλοκή ρέει χωρίς περιττές περιγραφές και υπερφίαλες αναλύσεις των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων της εποχής. Τα ήθη, οι παραδόσεις, ο τρόπος ζωής και διασκέδασης, οι άγραφοι νόμοι, οι συνθήκες εργασίας παρουσιάζονται με μοναδική γλαφυρότητα μέσα από τις σκηνές της ζωής της νεαρής ηρωίδας.
archive

Όταν η λυρική πένα δημιουργεί κρυστάλλινους χαρακτήρες και η λιτή αφήγηση καταφέρνει να αναβιώσει με απόλυτη πειστικότητα τα ήθη δύο τελείως διαφορετικών κοινωνιών στις αρχές της δεκαετίας του '50, τότε αναδύεται προκλητικά όμορφο και καλαίσθητο το «Μπρούκλιν» του Colm Tóibín. Ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί από την αρχή μέχρι το τέλος πάνω στο τεντωμένο σκοινί της νοσταλγίας, του έρωτα, της πατρίδας, της οικογένειας, της ανεμελιάς, της αθωότητας, της ενηλικίωσης. Ένα συγγραφικό ταξίδι ακολουθώντας τα χνάρια μιας νεαρής κοπέλας καθώς πασχίζει να προσαρμοστεί σε μια ξένη χώρα και να ελπίσει σε ένα καλύτερο αύριο.

Η Έιλις ζει με τη μητέρα της και την αδερφή της Ρόουζ σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας και προσπαθεί να βρει μια δουλειά για να συνεισφέρει στα έξοδα και τις ανάγκες του σπιτιού. Ξαφνικά μια πρόταση από τον πατέρα Φλαντ θα αναστατώσει την καθημερινότητά της και θα την αναγκάσει να πάρει μια δύσκολη απόφαση: να μεταναστεύσει στο Μπρούκλιν όπου υπάρχει για εκείνη μια καλή θέση εργασίας. Εφοδιασμένη με πείσμα και επιμονή, φτάνει στον προορισμό της και ξεκινάει από το μηδέν. Με βήματα σταθερά και σύνεση ξεκινά να εργάζεται, να σπουδάζει, να διασκεδάζει και να προσαρμόζεται στην πρωτόγνωρη καθημερινότητα της. Ο έρωτας θα τη συναντήσει απρόσμενα και θα φωτίσει τον κόσμο της. Όμως το πεπρωμένο θα ανατρέψει για άλλη μια φορά τα σχέδια της και θα τη φέρει μπροστά σ' ένα μεγάλο δίλημμα. Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τελικά;

Οι διάλογοι προσδίδουν ένταση και κορυφώνουν την αγωνία στις στιγμές έντονης συγκίνησης.

Η γραφή του συγγραφέα είναι τόσο απλή, αβίαστη, ανεπιτήδευτη, τρυφερή, που σε συνεπαίρνει από την πρώτη αράδα. Δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία μεταλλάσσεται αθόρυβα καθώς τα γεγονότα παραδίδουν το ένα τη σκυτάλη στο άλλο, και η πλοκή ρέει χωρίς περιττές περιγραφές και υπερφίαλες αναλύσεις των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων της εποχής. Τα ήθη, οι παραδόσεις, ο τρόπος ζωής και διασκέδασης, οι άγραφοι νόμοι, οι συνθήκες εργασίας παρουσιάζονται με μοναδική γλαφυρότητα μέσα από τις σκηνές της ζωής της νεαρής ηρωίδας. Οι διάλογοι προσδίδουν ένταση και κορυφώνουν την αγωνία στις στιγμές έντονης συγκίνησης.

Η Έιλις είναι μια κοπέλα με ανασφάλειες αλλά και όνειρα, με επιθυμίες αλλά και φόβους, με αισθήματα αλλά και ενδοιασμούς. Είναι μια κοπέλα που έφυγε από τη θαλπωρή του σπιτιού της και αναγκάστηκε να βρει τον τρόπο όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να ανελιχθεί, να μορφωθεί και να διατηρήσει τις παραδόσεις της πατρίδας της. Είναι μια κοπέλα που ωρίμασε μέσα από τις εκκωφαντικές σιωπές που βίωνε στο μικρό της δωμάτιο, που αφέθηκε να χαρεί την ομορφιά του έρωτα με τη σκέψη όμως στα στερεότυπα της οικογένειά της, που διεκδίκησε τη μόρφωσή της με πάθος και ψυχικό σθένος.

Η ζωή της στο Μπρούκλιν είναι γεμάτη από ενοχές για όσα δεν μπορούν να γευτούν η μητέρα και κυρίως η αδερφή της, και ταυτόχρονα μια υπέροχη περιπέτεια που τη γεμίζει χαρά και ευτυχία. Παλινδρομεί διαρκώς ανάμεσα στο χθες και το τώρα, ανάμεσα στην πατρίδα και τη χώρα που τη φιλοξενεί. Συνοδοιπόροι της είναι οι δυνατοί χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας με κομψές δεξιοτεχνικές πινελιές, και οι οποίοι προκαλούν διαρκώς αναταράξεις στη νηνεμία της ζωής της. Κάθε ήρωας έχει το δικό του ρόλο βαρύνουσας σημασίας, ακόμα κι αν φαντάζει απλά ως ένας δευτεραγωνιστής. Κανείς και τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εξιστόρηση αυτής της συναρπαστικής ιστορίας.

Το «Μπρούκλιν» είναι ένα συγκινητικό πόνημα για την αθωότητα που γκρεμίζεται μπροστά στις επιταγές της Μοίρας...

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή